Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Profil

Murdochův kauf

Mediální magnát Rupert Murdoch má na svém kontě o pět miliard dolarů méně a ve své moci přední ekonomický deník The Wall Street Journal.

Mediální magnát Rupert Murdoch má na svém kontě o pět miliard dolarů méně a ve své moci přední ekonomický deník The Wall Street Journal. Koupě listu vyvolala minulý týden velký rozruch zejména mezi obhájci svobodného a nezávislého tisku, ale i mezi konkurencí převážně z The New York Times a The Financial Times. Pro jedny je totiž vlastník 150 periodik, 35 televizních stanic, kabelových a satelitních televizí a jednoho filmového studia nedůvěryhodným bulvaristou ovlivňujícím obsah zpravodajství, pro jiné zase naopak příkladně schopným mediálním podnikatelem.

Přítel Margaret Thatcherové, Ronalda Reagana, Tonyho Blaira, Hillary Clintonové či obdivovatel Bushovy politiky v Iráku je zručným globálním chameleonem. Znám svou podporou konzervativní politické orientace, neváhá lobbovat za demokraty nebo rozšiřovat podnikání do komunistické Číny.

Murdoch se před koupí The Wall Street Journal písemně zavázal nezasahovat do nezávislosti redakce. Její členové podle dostupných informací mají na věc svůj názor a hledají si místa jinde. Mnozí komentátoři však upozorňují na to, že hlavní hodnotou The Wall Street Journal je právě jeho prestiž, a pokud by o ni přišel, ztratil by Murdochův nákup jakýkoli smysl.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 32/2007 pod titulkem Murdochův kauf