Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kauza Uzunoglu (ne)končí

Yekta Uzunoglu je v plném rozsahu žaloby nevinen, rozhodl minulý týden odvolací soud.

Yekta Uzunoglu je v plném rozsahu žaloby nevinen, rozhodl minulý týden odvolací soud. Kurdský lékař má po třinácti letech naději na klidné spaní. Poprvé od září 1994, kdy byl zatčen, obviněn z plánování vražd, vydírání a podvodů. Jako satisfakci bude žádat finanční odškodnění, jehož podstatnou část chce věnovat na dobročinné účely.

Skupina osobností, která jej během procesu léta podporovala, pochopila, že věc osvobozujícím rozsudkem nekončí, a vyzvala předsedu sněmovny Miloslava Vlčka, aby ustanovil parlamentní vyšetřovací komisi, která by prověřila úlohu policie a justice v očividně zmanipulovaném případu. I když nějaká komise vznikne, ničeho se zřejmě nedopátrá. Sice existuje soudní spis, ale operativní dokumenty, na jejichž základě se stíhání kurdského lékaře rozjelo a které by mohly usvědčit zlotřilé policisty, byly skartovány v roce 2004. To ukládá zákon. Případná komise se nemůže spoléhat ani na pomoc policie. I kdyby strůjci Uzunogluova obvinění spáchali nějaký trestný čin, ten byl promlčen v roce 2004. Takový je zákon a policisty už nikdo nemůže vyšetřovat.

Víme ale, kdo stál na počátku celé operace. Detektivové z pražského odboru pro boj s organizovaným zločinem. Mimochodem, odbor byl v roce 2004 rozpuštěn, protože se prokázalo, že policisté místo toho, aby proti zločincům bojovali, s nimi spolupracovali – včetně známého Berdychova gangu. Už jsme si řekli, že za případ Uzunoglu nemohou nést zákonné následky. Nicméně jejich kolegy a nadřízenými…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].