Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Vypadali jsme jako obrozenci

Ladislav Horáček
(1947) založil první soukromé polistopadové nakladatelství v Česku a vybudoval z něj důležitou kulturní instituci; jeho Paseka vydává např. edici Velkých dějin zemí Koruny české, nejrozsáhlejší počin svého druhu v české historii.

Fotografie: Ladislav Horáček - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Ladislav Horáček - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Ladislav Horáček

(1947) založil první soukromé polistopadové nakladatelství v Česku a vybudoval z něj důležitou kulturní instituci; jeho Paseka vydává např. edici Velkých dějin zemí Koruny české, nejrozsáhlejší počin svého druhu v české historii. Z jeho dalších velkých projektů připomeňme alespoň Školu restaurování a konzervačních technik v Litomyšli a záchranu a provoz Portmonea – domu, který vyzdobil nástěnnými malbami výtvarník a spisovatel Josef Váchal. L. Horáček vystudoval filozofii a politickou ekonomii na Univerzitě Karlově v Praze, má dvě dcery, v letech 1997–98 stál u vzniku Unie svobody, nedávno mu bylo šedesát.

Patří vám jedno z nejvýznamnějších českých nakladatelství. Pamětníci tvrdí, že jste po hospodách už v hlubokém komunismu, který nedovoloval soukromé podnikání, tvrdil, že ho jednou otevřete. Není to jen legenda?

Tvrdil jsem to a myslel smrtelně vážně. Vždycky jsem ale říkal, že to bude až po válce, protože jsem si myslel, že jinak změna režimu nenastane. Naštěstí to bylo jinak. Tři neděle po listopadu 1989 – myslím, že to bylo 9. prosince – jsem vyhlásil vznik nakladatelství Paseka.

Jak to vyhlášení proběhlo? Přece jen, bylo to po mnoha letech první soukromé nakladatelství u nás.

Událo se to v hospodě na Bílé hoře u příležitosti kongresu Protialkoholní společnosti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].