Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Virtuální neřesti

Peter Singer
(1946) je profesorem bioetiky na Princetonské univerzitě a profesorem-laureátem na Melbournské univerzitě.

Autor fotografie: Archiv • Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv • Autor: Respekt

Peter Singer

(1946) je profesorem bioetiky na Princetonské univerzitě a profesorem-laureátem na Melbournské univerzitě. Napsal mimo jiné knihy How Are We to Live? (Jak máme žít?) a Writings on an Ethical Life (Statě o etickém životě).

V populární internetové RPG hře s názvem Second Life si mohou lidé vytvářet virtuální totožnost a volit si vlastnosti, jako jsou věk, pohlaví a vzhled. Tyto virtuální postavy pak dělají stejné věci, jaké dělají lidé v reálném světě, například provozují sex. Podle libosti tak můžete mít sex s člověkem starším i mladším, než jste vy – a možná i s mnohem starším či mnohem mladším. Je-li vaší virtuální postavou dospělý člověk, můžete mít dokonce sex s virtuální postavou, která je ještě dítětem.

Zločinná představivost

Kdybyste něco podobného provozovali v reálném světě, většina z nás by se shodla, že děláte něco od základu špatného. Je však od základu špatné mít virtuální sex s virtuálním dítětem?

Někteří hráči Second Life tvrdí, že ano, a zavázali se odhalovat ty, kdo to dělají. Výrobce hry, firma Linden Labs, mezitím uvedl, že upraví hru tak, aby bránila virtuálním dětem v sexu. Do věci se vložili také němečtí státní zástupci, ačkoliv se zdá, že ti chtějí spíše zamezit využívání hry k šíření dětské pornografie, než aby se zabývali otázkou, zda hráči provozují virtuální sex s virtuálními dětmi.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].