Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Výběr z webu

V úplně jiném světě

V dnešních Arab News v sekci Islam in Perspective se řešilo, jestli správný muslim může pečovat o své vlasy a zda si může stříhat vousy.

OLMER.BLOG.RESPEKT.CZ

V dnešních Arab News v sekci Islam in Perspective se řešilo, jestli správný muslim může pečovat o své vlasy a zda si může stříhat vousy. Poměrně rozvleklým arabským stylem dochází autor Adil Salahi k závěru, že může. Vedlejším závěrem je též to, že je možné se dotýkat ženy v období menstruace.

Sedím v hotelu v centru Rijádu, v Saúdské Arábii. Venku je čtyřicet dva stupňů, zrovna dnes je výjimečně chladno. Je pátek, den pracovního volna. Obchody jsou zavřené, ale já si vodu koupil už včera. Víc jsem toho nestačil, z obchodu mě vyhnali, protože byl čas modlitby.

Dostat se do Rijádu je snadné. Pohybovat se po městě už tak jednoduché není. Hromadná doprava údajně neexistuje, i když už jsem zahlédl něco jako turecké dolmuše (sdílené taxi). Buď vlastní auto, nebo taxi.

Vracím se s lahví vody pěšky zpátky k hotelu. Musím přeběhnout šestiproudou silnici. Trvá minuty, než se mi podaří najít vhodnou skulinku. Mezitím už si mě jde prohlédnout stráž – stojím příliš blízko vojenského objektu. Chci kartou otevřít svůj hotelový pokoj, ale karta opět přestala fungovat. Zpátky na recepci a požádat o její přeprogramování. Yes, yes, kýve hlavou muž v tradiční bílé róbě, ale nechápe, a když pochopí, stejně neví, co má dělat.

„Mladí saúdští Arabové jsou ve zvláštní situaci,“ vysvětluje mi u snídaně Michael, Angličan žijící už tři roky v Dubaji, …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].