Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Testosteron jede ve žlutém trikotu

Cyklistický závod Tour de France doprovázejí
další dopingové aféry. Německá média se bouří.

Cyklistický závod Tour de France doprovázejí

další dopingové aféry. Německá média se bouří.

Sponzoři čekají zájem diváků, diváci zase výkony hodné mužů. Dlouhé roky byl závod Tour de France symbolem opravdového sportovního klání. Teď je symbolem dopingu a trapných pří, kdo za to může. Minulý týden byl při čachrech se svými krevními vzorky přistižen favorit závodu Alexander Vinokurov. Krátce před ním byl doping odhalen u dalších cyklistů. Skandál má zatím největší ohlas v Německu.

Sledovanost roste

„Jsme přesvědčeni, že zjištění vysoké koncentrace testosteronu v moči německého cyklisty Patrika Sinkewitze je výjimečný případ,“ komentoval čerstvý dopingový skandál během Tour de France mluvčí týmu T-Mobile Stefan Wagner. Jenže podobné „výjimky“ se objevují čím dál častěji. Už loni T-Mobile za doping vyloučil ze svého týmu nejúspěšnějšího německého cyklistu Jana Ullricha, ten však dodnes braní zakázaných látek popírá. Německé státní zastupitelství v Bonnu v těchto dnech požaduje prověrku jeho osobních kont, důvodem je podezření, že z nich odcházely platby známému dopingovému lékaři Eufemianu Fuentesovi. Ullrichovi právníci však tento krok odmítají.

Ullrich už je ale skoro zapomenutá epizoda, přibývají další. „Doping se stal nedílnou součástí vrcholové cyklistiky. Je to nejvíce postižený sport. Důvodem jsou zřejmě tlaky sponzorů na týmy a sportovce, kteří musí vyhrát za každou cenu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].