Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Korunové dostihy

Pocit ekonomické nadřazenosti nad Slováky v Česku zůstává. Jenže časy se podstatně změnily. Jenom za poslední rok slovenská koruna vůči české měně posílila o 12 slovenských korun a dnes se pomalu blíží k 90 procentům ceny.

Po patnácti letech se slovenská měna rychle blíží k české.

„Konečně se zbavíme toho balvanu. Už je nebudeme muset živit,“ říkalo se po Praze před rozdělením Československa na podzim roku 1992 a tento názor byl rozšířen i mezi vlivnými českými politiky. Nebyla to jen obranná reakce před mečiarovskou národoveckou rétorikou, kterou mnoho Čechů nechápalo. Šlo přece jen o víc: o hlubší předsudek vůči Slovákům, kteří byli vždy považováni za chudší příbuzné, neboť jim chyběla ona bohatá průmyslová a podnikatelská tradice či obchodní zručnost, kterou se chlubili Češi už za Rakouska-Uherska.

Pocit ekonomické nadřazenosti nad Slováky v Česku zůstává. Po čase se fyzicky zakonzervoval především v penězích. Ve vědomí, že česká koruna v klidu převáží tu slovenskou a že do Tater můžeme jezdit jako valutoví cizinci (málokdo si vzpomene na českou krizi let 1997 a 1998, kdy se poprvé v historii za sto slovenských korun dávaly sto dvě koruny české!).

Jenže i tady se časy podstatně změnily. Ještě před pěti lety měla slovenská koruna jen dvě třetiny hodnoty koruny české. Pak ale došlo ke skoku. Jenom za poslední rok slovenská koruna vůči české měně posílila o 12 slovenských korun a dnes se pomalu blíží k 90 procentům ceny (za 100 korun slovenských dostanete asi 88 korun českých). A i výhled do budoucna je pro slovenské peníze pozitivní.

Čísla mluví jasně

Pro Slováky je to důležitý psychologický moment, podobný, jako když…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].