Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Co s klesající populací

Panika, že bude nedostatek zdrojů, která vládla během 70. a 80. let minulého století ustoupila novým obavám: že počet lidí na světě pravděpodobně začne klesat. Někteří lidé to považují za důvod k oslavě, jelikož na naší planetě je očividně příliš mnoho lidí. Ale z jakého hlediska příliš mnoho?

Populace bacilů v Petriho misce zpravidla roste jako esovitá křivka. Zpočátku je plochá, protože kolonie téměř ještě neroste. Jak se bakterie začnou množit, sklon křivky je čím dál tím strmější, až nakonec dosáhne inflexního bodu. Poté se křivka zploští, protože kolonie růst přestává.

Populaci bacilů drží na uzdě omezený prostor a nedostatek zdrojů. Příčiny růstu lidské populace mohou být jiné, ale jeho vývoj bývá překvapivě podobný. Po tisíce let se počet lidí na světě pomalu posouval nahoru. Pak došlo během průmyslové revoluce k prudkému nárůstu, který v období od roku 1900 do roku 2000 způsobil zvýšení světové populace téměř na čtyřnásobek.

Počty stále rostou, avšak v nedávné době (těžko říci, kdy se to přesně stalo) bylo, zdá se, dosaženo inflexního bodu. Tempo populačního růstu se začalo zpomalovat. Ve stále větším počtu zemí ženy začaly rodit méně dětí, než je zapotřebí pro zachování stabilní velikosti populace. Z každých devíti lidí již dnes čtyři žijí v zemích, kde porodnost klesla pod míru potřebnou pro zajištění prosté reprodukce. V minulém roce OSN prohlásila, že podle jejích předpokladů průměrná porodnost do roku 2025 klesne pod míru prosté reprodukce. Demografové očekávají, že světová populace dosáhne vrcholu na úrovni přibližně 10 miliard lidí (dnes je to 6,5 miliardy) nejpozději v polovině století.

Spolu se změnou prognóz se v posledních několika letech měnily i postoje. Panika, že bude nedostatek zdrojů, která vládla během 70. a 80.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].