Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kulturní servis

Výstavy

Ty nejlepší výstavy pro tento týden.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ivana Lomová 2003–2006, Galerie umění Karlovy Vary, 12. 7.–16. 9.

Sedmatřicet pláten osmačtyřicetileté malířky z nových cyklů Noc, Čas a Ráj. Děj zachycený na obrazech se sice dost striktně drží fotografických předloh, které Lomová používá, nicméně nejde o vyhraněný fotorealismus: drobnými posuny předmětů i barev se autorka dotýká spíše jakési ideální nadreality, která má s naším světem máloco společného. Všechny obrazy vycházejí z jejích více či méně intimních zážitků, které se jí přihodily na cestách po Anglii, Itálii či Guatemale. Kolik výtvarníků dokáže hovořit natolik podmanivě poetickým jazykem, že vás uhrane i pohled na docela obyčejná dívčí záda s dvěma červenými ramínky šatů před modrou oblohou?

Andy Warhol – Disaster relics: Selected prints, Museum Kampa, Praha, 19. 7.–30. 9.

Z Warholova muzea v Pittsburghu do Prahy dorazily autorovy tisky z jeho proslulé série věnované katastrofám. Jackie Kennedyová po atentátu na jejího muže, automobilové bouračky, rasové nepokoje v Alabamě, sebevraždy… „Ať byl svátek vánoční nebo svátek práce – prostě svátek – pokaždé, když se zapnulo rádio, řekli něco podobného, jako že čtyři miliony lidí zemřou. Tím to začalo,“ cituje muzeum Medy Mládkové Warholova slova z roku 1963, kdy vysvětloval pozadí vzniku svých Katastrof.

Accrochage, Galerie Jiří Švestka, Praha, 13. 7.–31. 8.

Jednadvacet výtvarníků v čele s německým expresionistou 80. let Jörgem Immendorffem zaplnilo prostory nejdravější české soukromé galerie. Dále jsou k vidění práce Jiřího Černického, Jitky Hanzlové, Krištofa Kintery, Michala Pěchoučka, z cizinců pak například Tonyho Cragga, Ryana Mendozy či Luca Imsanda.

HZA ARBEIT – komiksy a plakáty Honzy Bažanta, kavárna Lucerna, Praha, 10. 7.–5. 8.

Osmadvacetiletý absolvent katedry alternativní a loutkové scénografie na DAMU dostal loni na komiksovém festivalu comiCZcon cenu za nejlepší kresbu roku. Autor komiksu Pán Času podle scénáře Utta Kaina se v Lucerně v rámci cyklu Umění na papíře představuje i sítotiskovými plakáty a objekty.

Jihoženským okem 2, Radniční věž na Masarykově náměstí v Třeboni, 28. 6.–31. 8.

Pod kurátorským dohledem představitele pražské fotografické „slovenské nové vlny“ 80. let Mira Švolíka se v Třeboni sešly jeho tři mladé kolegyně z Českých Budějovic: Mína Mládková se snímky inspirovanými dávnými cestami její babičky do lázní, Radka Pavlíková s fotografiemi z mobilu interpretujícími buddhistické meditace, konkrétně fázi takzvaného „rozpouštění“, a Věra Stuchelová s kolážemi využívajícími její korespondenci psanou rukou.

Vladimír Škoda: Čtvrtý rozměr, Vele-tržní palác, Národní galerie v Praze, 28. 6.–30. 9.

Než by se díval na hlavně sovětských tanků, to se raději odstěhoval do Paříže, kde dodnes žije. Vladimír Škoda (1942) připravil pro 5. patro Veletržního paláce a prostory Francouzského institutu v Praze expozici, v níž podle Národní galerie „reaguje na legendu identifikující Prahu jako místo možného vstupu do alternativní reality času a prostoru“. K vidění jsou jeho objekty z ocele a zrcadel vyvolávající vskutku nadpozemské optické efekty.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].