Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Tajemství staré kosti

Oznámení, že se místní badatelé chystají důkladně prozkoumat DNA Přemyslovců, roztočilo začátkem prázdnin fantazii veřejnosti na plné obrátky.

Fotografie: Nepatříte právě vy k jeho potomkům? (Kostra bojovníka z Hradu, jejíž DNA se bude zkoumat) • Autor: Respekt
Fotografie: Nepatříte právě vy k jeho potomkům? (Kostra bojovníka z Hradu, jejíž DNA se bude zkoumat) • Autor: Respekt

Na prahu horkého léta to mnoha Čechům znělo jako vzrušující zpráva. Oznámení, že se místní badatelé chystají důkladně prozkoumat DNA Přemyslovců, roztočilo začátkem prázdnin fantazii veřejnosti na plné obrátky. Mezi nabídkami finanční podpory a dotazy všeho druhu se zas a znova vynořovala otázka, co se stane, až badatelé zjistí, že zakladatelé české státnosti nejsou Češi.

Výzkumníci na to rozpačitě krčí rameny – nic takového se zjistit nemůže, protože v kmenově promíchané Evropě nic jako „národní DNA“ prostě neexistuje. Přesto důkladné zkoumání přemyslovské šroubovice, které umožnil překotný vývoj genetiky v posledních několika letech, zřejmě poopraví pohled na české dějiny. Mohlo by se při něm totiž zjistit, že Přemyslovci tady byli mnohem dřív, než jsme si mysleli. A díky genetice dnes můžeme mezi sebou hledat i jejich dodnes žijící potomky.

Kdo byl první

Zemřel ranou do hlavy, možná v boji, možná při hospodské rvačce, ale každopádně v úctyhodném věku – umíral jako padesátník, což je na 9. století výkon. Archeologové jeho hrobu přiznali „knížecí výbavu“, tedy důkaz, že patřil ke společenské elitě. Pozůstalí mu dali s sebou meč, a tím zbraň ztratili pro potomky – to si nemohl každý dovolit. Také o něm víme, že nebyl křesťan – jeho meč kováři ukuli v době, kdy Cyril s Metodějem ještě nedorazili. Vědci ho našli koncem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].