Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Jednatřicítka

Respekt před 10 lety

Před 10 lety vrcholily moravské povodně. Respekt tehdy přinesl reportáž z oblastí, odkud už opadla voda a kam se začínali sjíždět pojišťovací agenti.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Před 10 lety vrcholily moravské povodně. Respekt tehdy přinesl reportáž z oblastí, odkud už opadla voda a kam se začínali sjíždět pojišťovací agenti. K věcnému textu byl i komentář, který hledal odpověď na otázku, jak se z ničivé povodně poučit.

„Nemá samozřejmě smysl moralizovat o nenasytnosti člověka, který chce prožít život v pohodlí domu, který si sám postavil. Pro každého ale platí jednoduchá pravda – čím méně lpí na věcech, které kolem sebe během let shromáždil, a čím méně kvůli nim ,obětoval‘, tím méně bude s jejich ztrátou kvůli velké vodě mluvit o zhrouceném životě. A těžko si k tomuto náhledu představit lepší výchozí situaci než noc strávenou po povodni v tělocvičně na žíněnkách.“ Tak jsme to tehdy viděli z Prahy.

Ve svém dalším článku Respekt oznamoval, že reforma zdravotnictví začala. Nedohoda na cenách zdravotních úkonů totiž tehdy vedla k tomu, že jeden týden požadovali lékaři demonstrativně od svých pacientů peníze „na dřevo“. Opoziční ČSSD spustila povyk a výsledkem byla změna, na kterou se roky čekalo: lékaři přestali být placení za počet výkonů (kvůli tomu prováděli nejvíc vyšetření v celé Evropě), ale za počet pacientů. Z dnešního pohledu ale víme, že ty hlavní problémy měly teprve přijít.

A konečně Respekt také referoval o nenápadné události uvnitř ČSSD: za hlavního volebního manažera si v té době Miloš Zeman i přes značný odpor spolustraníků prosadil jistého Miroslava Šloufa. Následky dobře známe: někdejší bolševik Šlouf se stal šedou eminencí nejvyšších pater moci, kde se vlastně drží dodnes. Pro změnu jako kamarád ministra dopravy za ODS Aleše Řebíčka.

Respekt 30/97

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 30/2007 pod titulkem Respekt před 10 lety