Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kafka by se divil

Mladá pražská úřednice Sabrina Sečková se proměnila v knihu. Tento zázrak může dosvědčit zhruba dvě stě svědků, kteří to viděli na vlastní oči. Někteří z nich si dokonce Sabrinu neváhali vypůjčit a přečíst.

Fotografie: Přišli, přečetli a snad pochopili. (Sabrina Sečková) • Autor: Respekt
Fotografie: Přišli, přečetli a snad pochopili. (Sabrina Sečková) • Autor: Respekt

Mladá pražská úřednice Sabrina Sečková se proměnila v knihu. Tento zázrak může dosvědčit zhruba dvě stě svědků, kteří to viděli na vlastní oči. Někteří z nich si dokonce Sabrinu neváhali vypůjčit a přečíst.

Asi stovka

„Vždycky mi hrozně vadily předsudky, které se o nás úřednících šíří – že jsme úplatní, neochotní a líní,“ vypráví Sabrina Sečková (32), v profesním životě šéfka zahraničního oddělení na pražském magistrátu. „Říkala jsem si, že kdyby se lidé mohli setkat se mnou, zjistili by, že jsme i usměvaví, umíme cizí jazyky a za důležité považujeme taky jiné věci než jen své teplé místečko.“ Šanci k takovým setkáním otevřela právě nečekaná Sabrinina proměna v knihu. Jako svazek s titulem „Úřednice“ se totiž ocitla na seznamu Živé knihovny, která od letošního června funguje v Praze.

Kromě úřednice Sabriny má Živá knihovna k dispozici ještě dalších třináct „knih“: policistu, nevidomou ženu, českou muslimku, gaye, židovku, neslyšícího, sportovce-vozíčkáře, Roma, feministku, vozíčkáře-sociálního pracovníka, lesbičku a aktivistu za práva zvířat. Každého a každou z nich přivedla na seznam podobná touha jako Sabrinu: vysvětlit lidem, jak to s nimi a s jejich neoblíbenou či neznámou „menšinou“ doopravdy je. „Každý o sobě sepsal krátké povídání, ve kterém uvedl svou profesi, zájmy a důvod, proč se do našeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].