Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Je deset, končíme!

Úřední aparát se rozpohyboval k akci, která může skončit i zánikem legendárního klubu 007. Ten za čtyřicet let své historie ovlivnil generace mladých a dnes platí za jedno z posledních míst alternativní kultury v Praze.

Fotografie: Ať jim skáčou postele! Ecstasy of Saint Theresa na benefičním vystoupení v Sedmičce, minulá středa. • Autor: Respekt
Fotografie: Ať jim skáčou postele! Ecstasy of Saint Theresa na benefičním vystoupení v Sedmičce, minulá středa. • Autor: Respekt

Na bloku číslo sedm v areálu vysokoškolských kolejí ČVUT na pražském Strahově platilo odjakživa pravidlo, že nováčci obsazují pokoje v prvním patře. Každý rok se pak stěhují o patro výš. V suterénu je totiž studentský klub a obyvatelé prvního patra musejí po většinu večerů a nocí poslouchat hlasitou místní produkci, i když o ni třeba nejeví zájem. Jednu sobotní noc loňského září to už jeden ze studentů nevydržel: neustál vibrace hip hopu, sepsal stížnost a poslal ji na policii.

Aniž by si uvědomil, co může svým udáním způsobit, rozpohyboval úřední aparát k akci, která může skončit i zánikem legendárního klubu 007. Ten za čtyřicet let své historie ovlivnil generace mladých, na svět přivedl desítky kapel a dnes platí za jedno z posledních míst alternativní kultury v Praze.

Buďme na sebe hodní

Strahovská Sedmička pojme maximálně 180 lidí. To je limit zaručující, že zážitky z koncertů tu jsou v porovnání s ostatními kluby o něčem úplně jiném. V tomhle malém podzemním prostoru prakticky neexistuje hranice mezi pódiem a publikem, ačkoliv právě dobře ozvučené pódium je jedním z hlavních důvodů, proč se na toto místo interpreti rádi vracejí. Příjemná atmosféra je znát hned při první návštěvě a asi nejlépe ji vystihuje příklad nedávného koncertu skupiny Deverova chyba spolu s pražskými GNU, jejichž koncert byl na plakátě avizovaný jako čistě nekuřácká akce.

Naplněnou Sedmičkou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].