Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Bush proti všem

George Bush se ocitl ve své irácké politice téměř sám. USA nejenom nestáhnou své vojáky, jak to žádá politická opozice, mnozí armádní experti a většina veřejnosti, ale jejich počet zvýší o 20 tisíc.

Fotografie: Za chyby nesu odpovědnost, ale pokračujeme stejným směrem. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Za chyby nesu odpovědnost, ale pokračujeme stejným směrem. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

George Bush se ocitl ve své irácké politice téměř sám. USA nejenom nestáhnou své vojáky, jak to žádá politická opozice, mnozí armádní experti a většina veřejnosti, ale jejich počet zvýší o 20 tisíc. Prezident to oznámil ve středu večer v dlouho avizovaném televizním projevu.

S podobným rozhodnutím naposledy vyrukoval Richard Nixon, když se za války ve Vietnamu odhodlal rozšířit boje do Kambodže. Jenže Bush tak učinil dva měsíce poté, co národ jeho politiku potrestal v kongresových volbách.

Navíc všechny průzkumy ukazují, že se zvýšením vojenské přítomnosti v Iráku souhlasí sotva 20 % Američanů.

Odvaha jít proti mínění většiny tedy Bushovi nechybí – postavit se čelem kritikům a ukázat světu, že odpovědnosti za osud Iráku se nezříká. Ale výsledek je více než nejistý.

Vše na jednu kartu

Proč se vlastně prezident pasoval do role „kůlu v plotě“? Neměl vlastně příliš na výběr, i když někteří členové jeho týmu naznačují, že se posuzovaly i jiné varianty. Porážku v Iráku, kterou by rychlé stažení představovalo, si USA jako světová supervelmoc prostě nemohou dovolit. Ať se to komukoli líbí nebo nelíbí, Amerika teď za vývoj i budoucnost Iráku odpovídá a nemůže dopustit, aby se Irák rozpadl na tři znesvářené státy nebo se změnil v nové Somálsko, kde mají teroristé zcela volné pole působnosti.

Navíc kolaps irácké vlády premiéra Núrího Málikího, který by…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].