Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Otevřme evropské hranice

Nastal čas, aby evropští politici přiznali voličům, že vlády nemohou zabránit lidem v pohybu přes hranice.

Nastal čas, aby evropští politici přiznali voličům, že vlády nemohou zabránit lidem v pohybu přes hranice. Navzdory snahám o vybudování „pevnosti Evropa“ překoná více než milion cizinců každoročně její obranné valy: někteří do ní tajně vstoupí, ale většina jich jen „přetáhne“ dobu platnosti víza a načerno zde pracuje. I kdyby se však Evropa stala policejním státem, migranti by do ní pronikali: dokumenty lze padělat nebo ukrást, víza nerespektovat, lidi pašovat, úředníky podplatit. Drakonická politika sice může migraci do jisté míry omezit, ale ze značné části ji pouze zažene do ilegality.

Na co roboti nestačí

To vytváří obrovské náklady. Kromě humanitární krize, kdy se rok co rok ve snaze dostat se do Evropy utopí tisíce lidí a další tisíce jsou zadrženy, jsou zde také závratné výdaje na hraniční kontroly a byrokracii, kriminalizované pašeráctví lidí a expandující stínová ekonomika, v níž jsou nezákonní přistěhovalci zranitelní vůči vykořisťování, porušují se pracovní zákony a neplatí se daně. Kromě toho roste nedůvěra vůči politikům, kteří nedokážou splnit své sliby, že zastaví přistěhovalectví, k čemuž se přidává i vnímání přistěhovalců spíše jako narušitelů zákona než podnikavých lidí a také špatné zacházení s uprchlíky s cílem odradit lidi, kteří chtějí pracovat, od podání žádosti o azyl.

Tyto problémy však nezpůsobují přistěhovalci, nýbrž naše imigrační kontroly, které jsou nejen nákladné a kruté, ale i neúčinné a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].