Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Výběr z webu

Chci být hasička nebo závodnice. Proč ne?

Bývala jsem králíkářkou a v naší Základní organizaci Českého svazu chovatelů jsem byla nejen jediná žena, ale zároveň nejmladší člen(ka) vůbec.

MUSILOVA.BLOG.RESPEKT.CZ

Bývala jsem králíkářkou a v naší Základní organizaci Českého svazu chovatelů jsem byla nejen jediná žena, ale zároveň nejmladší člen(ka) vůbec. Občas mi někteří lidé říkávali, že mám mužské koníčky. No a? Nikdy jsem neviděla důvod, proč by mělo jít o koníčky jenom pro polovinu lidstva. Ale i malé dítě cítí, když mu někdo dává najevo, že je na nesprávném místě. V novinách jsem objevila příběh jedenáctileté závodnice v trabantu. Fandím jí.

Udivuje mě tedy, kolik lidí dnes, v 21. století, vnímá boj za lidská (konkrétně ženská) práva negativně. Často mě napadá: Proč by měl NĚKDO bránit někomu ve splnění jeho snu jenom proto, že jde o ženu? Snad to aspoň té malé trabantistce vydrží a nikdo ji nebude přesvědčovat, že se pro ni tenhle koníček nehodí. Ne všichni ale mají to štěstí.

Příběh první: Trombonistka (Lidovky, 4. 7. 07):

Talentovaná hráčka na trombon byla přijata do Mnichovské filharmonie jenom díky konkurzu, který probíhal za plentou. „Normálně“ by nikdo nikdy (80. léta) ženu na pozici trombonistky nevzal, ale takhle k tomu ke zděšení sexistického dirigenta došlo. Užila si své, ale od té doby je (prý) plenta při konkurzech samozřejmostí a padlo mnoho předsudků dokládaných tehdy i odbornými názory (např. význam výšky těla, velikosti plic či rozdíl ve tvaru úst, a tím i rozdíl ve stylu hraní).

Příběh druhý: Hasička (z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].