Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Češi chtějí více Unie

Jsou Češi největší skeptici v EU, jak hlásily páteční novinové titulky?

Autor fotografie: Respekt/David Munich • Autor: Respekt
Autor fotografie: Respekt/David Munich • Autor: Respekt

Jsou Češi největší skeptici v EU, jak hlásily páteční novinové titulky? Podrobnější pohled na nejnovější průzkum Eurobarometr ukazuje, že to tak nemusí být.

Zatím poslední data vychrlili evropští statistici minulý čtvrtek. V této souvislosti vydal zpravodaj ČTK, který byl na pražském představení dat přítomen, zprávu s názvem „Vztah k EU ochladl, členství je dobré podle 46% Čechů“. Tu pak začali přebírat další novináři a většinou ji bez dalších souvislostí interpretovali tak, že Češi Unii odmítají.

Eurobarometr skutečně ukázal, že Evropská unie se nyní mezi Čechy těší jen 46% oblibě, což je nejnižší číslo v rámci celé EU. Zároveň ale přinesl i další data, kterým média nevěnovala tolik pozornosti a které realitu posunují do trochu jiného světla. Tak například 61% Čechů si myslí, že jejich země na vstupu do EU vydělala. To má logiku, stačí se podívat na hospodářské ukazatele, třeba rekordní přebytek obchodní bilance. Je ale možné členství odmítat a zároveň si cenit jeho přínosů?

„Rozpor v těch datech není,“ říká jeden z autorů šetření pro Česko, sociolog Ivan Gabal. „Češi Unii neodmítají, naopak vyslali politikům zprávu, že chtějí více integrace.“ Nízká obliba EU podle Gabala souvisí především s tím, že se politici dosud nedokázali dohodnout na řešení problémů, které zdejší občané považují za klíčové, a ti jim to teď mají za zlé. „Jde především o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].