Často hledáte, jak…
Obálka vydání 28/2007
28/2007 • 8.–15. 7. 2007

2007/28

Komentáře

Vláda versus těžké váhy

Marek Švehla

Mostecká uhelná společnost (MUS) minulý týden ohlásila, že končí s přesvědčováním lidí z Horního Jiřetína kvůli jejich přestěhování a dotěžení uhlí pod vesnicí. Teď už je podle šéfů Mostecké uhelné jen na vládě, zda se rozhodne zrušit tzv. limity těžby a pustí uhlobarony k dosud uzavřeným ložiskům, anebo ne. Mezi odpůrci těžby zavládla po tomto komuniké radost a média psala, že těžaři „se vzdávají“, „končí“, „odcházejí“. Tak to ale určitě nebude.

Krása a Apple vítězí

Jan Kovalík

Světoví blogeři mu říkají Jesus phone, za poslední půlrok bylo o něm napsáno 11 tisíc článků, téměř 70 milionů zvědavců o něm hledalo informaci v Googlu. Seznamte se, iPhone. Stovky Američanů kvůli tomuhle skleněnému krasavci neváhaly spát na ulici před obchodem nebo čekat několikahodinovou frontu. A to se v Americe nestává často. Tedy pokud se nejedná o zbytečné věci.

Když se politici rozvádějí

Tereza Brdečková

Mít milostné aféry je běžná věc a veřejným činitelům by v nich jistě nezabránil zákon ani veřejné mínění. Otázka v souladu s dobrými mravy tedy nezní: Může být politik nevěrný? Měla by znít jinak: Dá se důvěřovat politikům, kteří na vrcholu kariéry opouštějí své dlouholeté partnerky, které jim pomáhaly při cestě vzhůru?

Klimatolog Klaus

Marek Švehla

Často se říká, že Německo koncem šedesátých let změnila k nepoznání jediná otázka, kterou kladly děti svým rodičům: co jste vlastně vy dělali za nacismu?

Co s Köcherem a trestem

Erik Tabery

Bývalý agent KGB Karel Köcher se neměl v populárním talk show na obrazovce České televize objevit. Proč ale hned volat po zásahu úřadu?

Kultura

Zastávky na cestě životem

Jan Gregor

Shodou okolností se tento týden v programu České televize objevily dva filmy, jejichž děj se točí kolem cestovních zastávek.

Výstavy

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Koncerty

Pavel Klusák

Zajímavé koncerty a nové hudební nahrávky

Pověry, bludy a zázraky

Tereza Brdečková

Nemusíme věřit v nadpřirozené schopnosti věštkyň se živnostenským listem, ale může být vzrušující je navštívit.

Přítel člověka a přítel písně

Pavel Klusák

Obrat, který nyní nastal v příběhu kapely Traband, svědčí o její potřebě nezávislosti.

Do oblak a zase zpátky

Jan Gregor

Účast režiséra Lee Chang-donga na karlovarském festivalu nevzbudila žádný zvláštní zájem.

Hluk prázdného tlachání

Adam Javůrek

Internet si na chvíli vyzkoušel roli otloukánka. Způsobila to provokativní kniha publicisty Andrewa Keena Kult amatéra aneb Jak dnešní internet zabíjí naši kulturu.

Mladí a žánroví

Jan Gregor

Evropská kinematografie hladoví po originálních scénářích, ve Varech se jimi chlubily filmy v sekci Dny kritiků Variety.

„Big Lebowski“ zase vyrostl

Jan Gregor

Kdo sledoval tuzemské zpravodajství z filmového festivalu v Karlových Varech, mohl lehce nabýt dojmu, že se zde nepřihodilo nic zajímavějšího než ztráta kufrů Renée Zellwegerové.

Co tady kurva děláme?

Markéta Pilátová

Depresivní, neurotická a tolik podobná svým hrdinkám.

Hodina mezi Boratem a Blairem

Ladislav Nagy

Do té doby neznámý spisovatel ukrytý pod pseudonymem DBC Pierre způsobil před čtyřmi lety na britské literární scéně malou senzaci.

Pivní výprava po stopách Dannyho Smiřického

Jaroslav Formánek

Tomáš Mazal se vydal za Josefem Škvoreckým a jeho hrdiny.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Co se čte v Respektu

Vladimír Ševela

Co se čte v Respektu