Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Účelová manželství na česko-německý způsob

Bez Němců by tam byla pouhá skála. I když zajímavá: jako píšťaly obrovských varhan čedičové sloupy ční až do výše dvanácti metrů.

Přeshraniční spolupráce za evropské peníze nabírá obrátky, Bruselu se to ale nezdá a chystá přísnější metr.

Bez Němců by tam byla pouhá skála. I když zajímavá: jako píšťaly obrovských varhan čedičové sloupy ční až do výše dvanácti metrů. Tento útvar zvaný Panská skála u severočeského Kamenického Šenova bezpochyby patří k nejvýraznějším přírodním památkám v Česku. Přesto se návštěvníkům až donedávna neukazovala zrovna v nejvlídnějším světle: málo parkovacích míst, žádný informační stánek. Radnici to vadilo, jenže kde vzít ve čtyřtisícovém městečku dost peněz na investice? Naštěstí je tu Evropská unie. Spolu se saským partnerským městem Oybin se radnice ucházela o prostředky, kterými EU podporuje přeshraniční spolupráci. A povedlo se: město zaplatilo jen čtyři a půl milionu, zbytek do celkových osmnácti dodal Brusel.

Stejně jako Kamenický Šenov profitovaly za poslední roky z česko-německé přeshraniční kooperace stovky obcí, spolků a iniciativ, jenom za projekty se Saskem bylo od roku 2000 do konce roku 2006 uvolněno téměř 300 milionů eur. Člověk by tedy čekal, že se to na obou stranách hranice jen hemží projekty česko-německého sbližování. Realita je ale poněkud přízemnější: za tyto peníze se zhusta dláždily ulice, pokládala se kanalizace, stavěly turistické stezky a další atrakce. Třeba v saském Marienbergu se z peněz na česko-německé sbližování renovovala kanalizace, v Ostrově na Karlovarsku se pokládal nový asfalt, výletní restaurace…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].