Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Nechte to zarůst

Podobných inzerátů visí na nástěnkách realitních kanceláří v celém Česku spousty.

Fotografie: Nepřehnali jsme to trochu? (Jan Korytář) • Autor: Respekt
Fotografie: Nepřehnali jsme to trochu? (Jan Korytář) • Autor: Respekt

Podobných inzerátů visí na nástěnkách realitních kanceláří v celém Česku spousty. Příběh anonce „prodám les“, která se před třemi lety objevila v Liberci, je ale zatím unikátní. Odpověděl na ni totiž dvaatřicetiletý ekolog Jan Korytář, jehož plány sahaly daleko za zvyk budovat les především jako továrnu na dřevo. Korytář, který tehdy už deset let se svým občanským sdružením Společnost přátel přírody oživoval smrkové monokultury v Jizerských horách (třeba tím, že v nich vysazovali jedle), dostal chuť „vybudovat“ na svazích Ještědu skutečný prales.

Jeho společnost si od sponzora půjčila peníze, les za čtvrt milionu koupila, a poté uspořádala veřejnou sbírku. Vize budování džungle nadchla celkem dva a půl tisíce lidí, kteří dali přes půldruhého milionu korun, a dnes už na třech pozemcích nad Libercem vyrůstá nevídaná divočina. A pokud se z tohoto soukromého pralesa rozhlédneme po okolí, potvrdíme si to, co je už pár let ve vzduchu: v celém Česku se postupně mění vžitá představa o tom, že slovo les znamená především nekonečné řady vzorně vyrovnaných smrků.

A už to jede

„My v žádném případě nechceme, aby všude byly pralesy. Jde jen o to zamyslet se, jestli jsme to se zaváděním průmyslových metod do lesnictví nepřehnali,“ vysvětluje svou filozofii vystudovaný přírodovědec (a současný liberecký zastupitel za zelené) Korytář.

Na cestě do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].