Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Výběr z webu

Kde vlastně leží Česko

Česká republika, rozloha necelých 79 000 kilometrů čtverečních, hlavní město Praha.

MANAK.BLOG.RESPEKT.CZ

Česká republika, rozloha necelých 79 000 kilometrů čtverečních, hlavní město Praha. Větší část českého území leží zeměpisně více na západ než Vídeň. Přibližně třetina země se svým cípem (vrcholem Ašský výběžek) zakusuje do SRN. Plzeň leží na stejné východní délce jako hlavní město Německa.

Proto mě minimálně popuzují mnohé pokusy vehnat Českou republiku do kolonky „východní Evropa“. Prahu a např. Kyjev přece oddělují stovky kilometrů. Proč to?

Na vině jsou především média – ta světová a v poslední době i domácí. Již za tradici, jakkoliv nemilou, lze považovat neznalost poměrů ve střední Evropě. Československo zkrátka patří do východního bloku, od jeho rozpadu do východní Evropy.

Tradiční zeměpis stále podléhá politické geografii. Nezáleží už příliš na tom, kde ten či onen stát leží, ale na tom, jak se politicky člení – resp. jak jej politicky člení redakce hlavních světových médií. Např. o Bushově návštěvě Česka, Polska i Bulharska se mluvilo jako o cestě po východní Evropě.

Česká média tento přístup zahraničních novinářů naneštěstí chápou jako precedens. Právě probíhající karlovarský festival byl označen za významný filmový festival ve východní Evropě.

Pro srovnání, např. Finsko je řazeno mezi skandinávské státy, země severní Evropy. Kvůli svým vztahům s bývalým Sovětským svazem by však mělo být podle stejného klíče, podle kterého je Česko &„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].