Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kulturní servis

Výstavy

Výběr ze zajímavých výstav pro tento týden.

Fotografie: Dílo Kateřiny Šedé. - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Dílo Kateřiny Šedé. - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Pocity, Dům umění města Brna, 26. 6.–9. 7.

Malby Antonína Střížka posloužily jako předlohy pro práce klientů Azylového zařízení Zastávka, pohádky a vlastní příběhy se zase promítly do animovaných filmů, které vznikly v brněnském Diagnostickém ústavu pro mládež. Výstava je výstupem projektu Pedagogická praxe v prostředí sociálně znevýhodněných skupin, který byl spuštěn před rokem a který má naučit studenty Masarykovy univerzity pracovat s žadateli o azyl či mentálně postiženými tak, aby jim výtvarné tvůrčí dílny pomohly vyrovnat se s jejich nelehkou životní situací.

Sculpture Forum Liberec 2007: Industriální stopy, Liberec, 29. 6.–30. 10.

Poblíž libereckého Teska, dříve obchodního domu Ještěd, se v rámci 4. mezinárodního bienále Industriální stopy představuje šest sochařů: Michal Cimala, Vratislav Karel Novák, Jan Stolín, Čestmír Suška, Lubomír Typlt a Aleš Veselý. Akce navazuje na přelomový projekt Socha a město z roku 1969.

Kateřina Šedá: Každej pes jiná ves, Atrium Pražákova paláce, Moravská galerie v Brně, 29. 6.–30. 9.

Brněnské sídliště Líšeň se stalo hřištěm pro další sociologický experiment třicetileté autorky, předloňské laureátky Ceny Jindřicha Chalupeckého. Paneláková čtvrť vede k anonymitě svých obyvatel, kteří se musejí pohybovat v uměle vytvořeném pravoúhlém prostředí plném tisíců lidí, aniž mají příležitost k nějaké sousedské pospolitosti (současný trend přemalovávat šedivé fasády dortíkově křiklavými odstíny na tom vůbec nic nemění). Kateřina Šedá si vybrala tisíc rodin, kterým poštou zaslala pohledné košile s motivy barevných fasád paneláků, ve kterých bydlí. Základ potenciálního příběhu ke společnému sdílení je na světě, teď je na obyvatelích, jestli se nabízené šance chopí. Projekt je nyní souběžně k vidění i v rámci přehlídky Documenta v německém Kasselu.

Legendy české sportovní fotografie: černobílá 60. léta, Národní muzeum, 29. 6.–30. 9.

Zabahněný brankář Stanislava Tereby a další proslulé snímky sportovních fotoreportérů jsou rozvěšené po Národním muzeu. K vidění jsou práce Karla Nováka, Dalibora Richtera a Jaroslava Skály pro Stadion či Antonína Bahenského pro Signál. Vzpomínka na časy, kdy měly filmy proklatě nízkou citlivost a aparáty darebně pomalou závěrku.

Zborov, Vojenský historický ústav, Armádní muzeum Žižkov, 29. 6.–30. 9.

U příležitosti 90. výročí krvavé bitvy československých legií u ruského Zborova pořádají vojenští historici expozici, která připomene tuto vítěznou kapitolu historie naší armády. Výstava se soustřeďuje jak na exponáty připomínající samotnou bitvu (efektní simulace atmosféry zákopové války na ruské i rakouské straně, obrazy útoků od Zdeňka Buriana, stejnokroje, zbraně a fotografie), tak na její vnímání v době mezi světovými válkami.

Mikuláš a Emila Medkovi: souvislosti, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, 29. 6.–23. 9.

Obrazy a kresby Mikuláše Medka a soubor fotografií jeho ženy Emily obsahuje průřezová expozice, která se snaží přiblížit tvůrčí symbiózu tohoto pozoruhodného výtvarného páru.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].