Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Usmějte se, jste v záběru

Internetové mapy se z původně poměrně okrajové služby v posledních letech dostávají do centra pozornosti všech významných internetových společností.

Fotografie: Webová stránka. - Autor: Repro Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Webová stránka. - Autor: Repro Respekt • Autor: Respekt

Internetové mapy se z původně poměrně okrajové služby v posledních letech dostávají do centra pozornosti všech významných internetových společností. Jejich rozvoj před dvěma lety nastartoval vyhledávač Google, velmi rychle se však přidala většina jeho konkurentů a v minulém roce nové mapy srovnatelné kvality spustily i české portály Seznam a Atlas. Zatím tomu tak není, všeobecně se ale věří, že právě mapy a s nimi spojené lokální informace mohou být novým zdrojem vysokých příjmů z reklamy.

Jedním směrem vývoje je poskytování stále kvalitnějších obrázků lokalit. Satelitní snímky již nikoho nepřekvapují a jsou doplňovány kvalitnějšími leteckými záznamy – tímto způsobem je například pokryta celá Česká republika. Konkurenční mapy se přitom předhánějí v realističnosti svých obrázků. S novými formami, jak uživatelům daná místa co nejpřitažlivěji ukázat, experimentují zejména služby Google Maps (respektive jejich desktopová varianta Google Earth) a Microsoft Virtual Earth. Microsoft kupříkladu nabízí podrobné letecké snímky focené ve vyšším rozlišení s lehkou iluzí trojrozměrného zobrazení.

Další možností, se kterou obě společnosti experimentují, a Google ji dokonce do svých map přímo integroval, jsou záběry z úrovně ulice. Pomocí speciálně upravených aut, na jejichž střechu bylo umístěno několik fotoaparátů, Google získal panoramatické záběry ulic některých amerických měst v poměrně vysoké kvalitě. Uživatel si tak může najít konkrétní místo a ze všech stran si jej prohlédnout, může se také plynule posunovat mezi navazujícími fotkami a získat tak jakousi iluzi průjezdu městem.

Zatímco v internetové komunitě populární letecký snímek ženy opalující se na střeše nebylo možno spojit s konkrétní osobou, obdobné fotky pořízené přímo z ulice jsou daleko přesnější: naprosto bez problémů jsou identifikovatelné tváře a nejmenší detaily. Vzhledem k objemu projektu lze nyní na Googlu najít možná stovky lidí v různých citlivých situacích. Z dosud odhalených případů patří mezi ty nejzajímavější záběr podezřelého muže přelézajícího plot jistého domu či jiného člověka vycházejícího z obchodu s literaturou pro dospělé.

Google se brání americkými zákony a tím, že na jeho fotkách nelze nalézt nic, co by nemohl každý sám vidět. Přesto Google lidem umožňuje požádat o jejich odstranění a většina kontroverzních záběrů postupně mizí. Zcela aktuální se však stává otázka, kde končí naše soukromí, co vše je možné veřejně zpřístupnit. S raketovým vzestupem podobných technologií v oblasti map se už vůbec nejeví jako parodie jen necelé dva roky staré video, ve kterém uživatel Google Earth zaostří až na živě natáčené vystrčené pozadí zahrádkáře okopávajícího záhonek. Je možné, že v blízké budoucnosti bude celý veřejný prostor monitorován kamerami a jejich záběry kdesi v reálném čase vysílané? Čtyři miliony kamer monitorujících ulice v Británii by měly být varováním.

Autor je redaktorem Lupa.cz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 27/2007 pod titulkem Usmějte se, jste v záběru