Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Nevěra v přímém přenosu

Severočeské město chce zákazníky nevěstinců zveřejnit na internetu.

Severočeské město chce zákazníky nevěstinců zveřejnit na internetu.

Mohl by to být veselý příběh – kdyby zároveň nebyl tak smutný. Veselý proto, že vypráví o mazanosti, kterou se Češi rádi chlubí. Smutný zase proto, že ukazuje bezradnost politiků před problémy, které přináší život. O co jde? Městečko Dubí velmi naléhavě čeká na zákon o legalizaci prostituce. Od revoluce tato osmitisícová obec na úpatí Krušných hor patří mezi česká centra „horizontálního řemesla“. A stejně dlouho proto tamní radnice proti všudypřítomnému sexu, použitým kondomům a lačným mužům bojuje. Zkouší to vlastními vyhláškami a pokutami třeba za porušení zákazu parkování. Prostituce se tím alespoň omezila, přesněji řečeno stáhla z ulic do „penzionů“.

Radní ale bojují dál a opakovaně vyzývají vládu v Praze, aby kšeftu se sexem dala konečně jasná pravidla jako v Německu ve formě zákona legalizujícího prostituci, který by obcím umožnil jednoduše nevydat na prostituci koncesi. Protože ale takový zákon stále troskotá na odporu lidovců, Dubí se rozhodlo sáhnout k trochu nekonvenčnímu opatření: zákazníky nevěstinců chce sledovat policejními kamerami a snímky dávat na internet, kde si je budou moci prohlédnout všichni – tedy i manželky, sousedé, obchodní partneři.

Útok tam, kde to bolí

„Prostě jsme přemýšleli o tom, kde je nejslabší místo nevěstinců,“ říká Petr Pípal. Když mluví o sexuálním turismu, zní to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].