Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jsou hrdé, že to zvládly

Jsou to dvě knihy o ženách 20. století. Žily „obyčejné životy“, ale jejich vyprávění se čte jako napínavý román. Knihy Pavly Frýdlové Ženská vydrží víc než člověk (2006) a čerstvě vydaný titul Ženám patří půlka nebe jsou součástí mezinárodního projektu Paměť žen.

Fotografie: Pavla Frýdlová. • Autor: Respekt
Fotografie: Pavla Frýdlová. • Autor: Respekt

Jsou to dvě knihy o ženách 20. století. Žily „obyčejné životy“, ale jejich vyprávění se čte jako napínavý román. Knihy Pavly Frýdlové Ženská vydrží víc než člověk (2006) a čerstvě vydaný titul Ženám patří půlka nebe jsou součástí mezinárodního projektu Paměť žen. Pavla Frýdlová a její kolegyně v něm pátrají po odvrácené straně středoevropských dějin.

Co je to přesně Paměť žen?

Ten projekt běží už jedenáctý rok. V polovině devadesátých let jela Jiřina Šiklová vlakem na celosvětovou konferenci žen do Pekingu a cestou vznikl nápad prozkoumat historii emancipace žen ve východní Evropě. Tenhle proces u nás vypadal jinak než na Západě a my jsme pomalu měly dost všeho, co o nás psaly západní feministky. Podle nich jsme byly buď hodně emancipované, protože jsme všechny pracovaly, anebo zase úplně zaostalé, protože doma vládl z jejich hlediska patriarchát. Psaly o tom knížky a studie a v nich nás hodnotily úplně falešně podle svých kritérií a představ. Tenkrát se k Paměti žen přihlásila spousta organizací z bývalého socialistického bloku, všichni byli nadšení, ale brzy se ukázalo, že to chce obrovské peníze a že to takhle vlastně nejde. Ale v pražském Gender Studies jsme se rozhodly začít aspoň v malém, u nás.

Bylo nás deset: socioložky, historičky, psycholožky i novinářky. Začaly jsme roku 1996 a během sedmi let jsme natočily v Česku 180 mnohahodinových…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].