Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Jsem sexy?

Když se mne žena zeptá „Jsem sexy?“, bez přemýšlení jí řeknu, že ano.

Fotografie: Viktr Jerofejev. - Autor: ČTK/AP • Autor: Respekt
Fotografie: Viktr Jerofejev. - Autor: ČTK/AP • Autor: Respekt

Viktor Jerofejev

(1947) je ruský spisovatel, editor a literární organizátor. Žije v Moskvě, část dětství jako syn diplomata strávil v Paříži. Jeho román Ruská krasavice (česky 1992) byl přeložen do více než 20 jazyků. V roce 1979 byl jedním z autorů a organizátorů samizdatového sborníku Almanach, který mu vynesl zákaz publikování. Koncem 90. let sestavil dnes už slavnou antologii povídek Ruské květy zla (vyšlo ve slovenštině).

Když se mne žena zeptá „Jsem sexy?“, bez přemýšlení jí řeknu, že ano. Jsem tak prostě vychován. Ať se necítí mizerně. Ale v okamžiku, když jí toto ano řeknu, ztrácím o ni zájem. Ba co více, začne mi být protivná. Jistě, můžu se s ní vyspat, ale jen tak, bez velkého nadšení.

Oslepující kráska

Líbí se mi ženy, které takovou otázku nekladou. Ta se totiž klade ve třech případech. Je to otázka mladé husičky, která si poprvé v životě namalovala pusu křiklavě červenou rtěnkou a trochu si s ní upatlala i prsty. Je to otázka prostitutky, jakmile se objeví ve dveřích bordelu, nasvícená červeným světlem. Když už se odtrhla od bordelové televize, tak chce ze mne aspoň vyždímat peníze. Anebo, nakonec, je to otázka stárnoucí ženy, která propadne strachu ze stáří. Ví, že ve výstřihu má povadlá ňadra, ale s lítostivým úsměvem je ještě připravena se líbit a zabojovat.

Když si dnes Polsko klade otázku „Jsem sexy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].