Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Jde o daně, nebo moc?

Blíží se konec vlády? Možné to je. Krátce po návrhu reformy a jejím postoupení parlamentu totiž ODS nečekaně mění kurz a chce razantnější snížení daní.

Fotografie: Daňové zatížení ve vybraných státech. - Autor: David Munich • Autor: Respekt
Fotografie: Daňové zatížení ve vybraných státech. - Autor: David Munich • Autor: Respekt

Blíží se konec vlády? Možné to je. Krátce po návrhu reformy a jejím postoupení parlamentu totiž ODS nečekaně mění kurz a chce razantnější snížení daní. Jak tohle číst? Pravděpodobně tak, že politická platforma Vlastimila Tlustého se prosadila víc, než se zpočátku zdálo. Zajímavější je proto tento spor politicky než ekonomicky.

Kalousek a demise

Česká ekonomika roste, zahraniční investice se jen hrnou a výška daní v Česku není téma k vážným stížnostem. Poslanecký klubu ODS přesto minulé pondělí přišel s požadavkem snížit daně pro podnikatele i zaměstnance na devatenáct procent ze zisku. Premiér Topolánek pak v obavě z politické porážky vzal Tlustého návrh za svůj. To jsou ale zatím jen počáteční fakta, jejichž dopad na reformy a rozpočet je velmi nejasný.

Mezi koaličními politiky proto návrh ODS nevyvolal žádné nadšení. „Ať si daně sníží, jak chtějí, ale já nepodpořím žádný rozpočet, kde by výpadek příjmu z daní zvýšil schodek nad tři procenta HDP,“ říká ministr financí Miroslav Kalousek. Ona tři procenta jsou důležitá kvůli vstupu Česka do eurozóny. Stát si navíc už nemůže dovolit další výrazné zadlužování. „Ať si v ODS spočítají, o kolik miliard přijde snížením daní rozpočet, a navrhnou, kde šetřit. Pokud budou trvat na zvýšení schodku, podám demisi,“ dodává Kalousek. Šéf zelených Martin Bursík se zatím nad návrhem ODS usmívá. „Návrh znamená…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].