Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Čína by si měla vzít příklad

Anson Chan (67) patří k nejrespektovanějším Číňanům ve světě. V letech 1993–2001 stála v čele vlády Hongkongu.

Fotografie: Anson Chan. - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Anson Chan. - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Anson Chan (67) patří k nejrespektovanějším Číňanům ve světě. V letech 1993–2001 stála v čele vlády Hongkongu. V roce 2002 byla britskou královnou Alžbětou II. oceněna Řádem sv. Michala a sv. Jiří. „Železná lady“, jak je někdy Anson Chan přezdívaná, dnes patří k hlavním stoupencům zavedení plné demokracie v Hongkongu.

Od předání Hongkongu Číně uplynulo deset let, jak byste tuto dobu pod správou Pekingu zhodnotila?

Na jedné straně Hongkong prošel opravdu krušným obdobím. Těžce ho zasáhla asijská finanční krize, právě nedlouho po předání. Zároveň se objevila ptačí chřipka, ale vůbec nejhorší a nejtragičtější byla epidemie smrtelné choroby SARS, na kterou jen v Hongkongu zemřelo na tři sta lidí. V politické rovině šlo ale o velmi povzbudivých deset let, kdy bývalá britská kolonie skutečně fungovala na základě principu „jedna země, dva systémy“, jak stanoví tzv. Základní zákon. Ten na 50 let zaručuje zachování hospodářského i politického systému a zdejší obyvatelé si skutečně užívají všech svobod, včetně svobody slova i vyznání. Nezávislá jsou i média. A v neposlední řadě, ekonomika je opět velmi silná a Hongkong je na tom z tohoto pohledu více než dobře.

Co se naopak za posledních deset let nepodařilo?

Určitě se nenaplnily obavy z toho, že pod Čínou dojde k pohlcení Hongkongu. Mnozí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].