Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Angela mává mobilem, mávejte taky

Německo končí v čele Evropy plné sebevědomí, Češi se pro své předsednictví mohou poučit.

Německo končí v čele Evropy plné sebevědomí, Češi se pro své předsednictví mohou poučit.

„Upřímně jsem rád, že už je po všem,“ říká nad pečenou telecí kýtou a sklenicí francouzského červeného Rolf Mafael z německého ministerstva zahraničí. „Co jsme si předsevzali, to jsme z pětaosmdesáti procent splnili. Nic nebylo zaručené, všechny plány byly nejisté, ale nakonec to snad byl úspěch.“

Podobné úlevné a spokojené věty lze slyšet na všech německých vládních úřadech. Německé předsednictví Evropské unie končí, kompromis kolem evropské ústavy se podle všeho Němcům povedlo dohodnout, a tak metr a půl vysocí plastoví medvědi s blaženým výrazem stojící všude v ulicích Berlína nemohou zdejší náladu na sklonku června vyjadřovat lépe.

Spokojení ale nejsou jen vládní úředníci, kteří to mají tak trochu v popisu práce. Palec nahoru předsednický tým dostal i od občanů. Podle průzkumů je s výsledkem předsednictví spokojeno bezmála 80 procent Němců – daňovým poplatníkům tedy zjevně nevadilo ani to, že celý tenhle předsednický cirkus stál zhruba sto milionů eur. Rovněž kancléřka Angela Merkelová si v domácích průzkumech za poslední měsíce polepšila a podle dalšího průzkumu provedeného mezi občany 14 členských států EU je to právě ona, kdo by měl v budoucnu vést celou Unii. A konečně v celoevropském průzkumu Eurobarometr občané sedmadvacítky hodnotí skončené předsednictví nejpozitivněji za posledních deset let.

Přitom tým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].