Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Život bez Sody

Premiér Miloš Zeman odmítl během své státní návštěvy USA bydlet s ministrem zahraničí Janem Kavanem, přestože si původně přál pokoj s hajzlem.

Premiér Miloš Zeman odmítl během své státní návštěvy USA bydlet s ministrem zahraničí Janem Kavanem, přestože si původně přál pokoj s hajzlem. Nebo: Jak točí Václav Klaus televizní diskusní pořad Naostro? Zásadně bez kalhot. Anebo: Jak vypadá upoutávka na český film Návrat idiota? Tak, že na Ruzyň přiletí vládní letadlo a z něho vystupuje premiér Miloš Zeman.

Pamatujete? Tohle jsou příklady z dávno už odezněného pořadu veřejnoprávní televize Česká soda. Jeho autor Petr Čtvrtníček tehdy své terče nešetřil a předtím, než Češi poznali Borata, tu rozdával nezapomenutelné lekce z inteligentní, politicky nekorektní zábavy.

Fakt, že minulý čtvrtek zařadila ČT Čtvrtníčkovu Sodu do svého vzpomínkového seriálu na kdysi úspěšné pořady, je příznačný. Dnes totiž Čtvrtníček točí zábavu akorát tak při reklamách a v ČT je už podezřele dlouho s politicky laděným humorem konec.

Dnešní veřejná média se ale politiků evidentně bojí víc než dřív, i když pro to existují jen nepřímé indicie. Představa, že by se s tak drsným přístupem Čtvrtníček nebo někdo jiný pustil do Jiřího Paroubka a nevyvolalo to jeho vzteklou cenzurychtivou reakci, nezní pravděpodobně. Ale dost spekulací. Fakt je, že humoristické zesměšňování politiků z televize vymizelo. (Na veřejnoprávním rádiu praktikují politickou satiru – a vůbec ne špatnou – Ester Kočičková a Olaf Lávka, jde ale spíš o jemné pohlazení.)

Kde hledat důvody, to je jedna z neodbytných otázek naší doby. Možná je malá invence u samotných humoristů. Jenže oni sami namítají, že prosadit něco politicky provokativního do televize je dnes mnohem těžší než dřív. Jestli je to pravda, nemá to logiku. V éře internetové svobody by se upjatost politiků a vůbec celé společnosti měla spíš zmenšovat než naopak.

Celý tenhle pohyb by pak byl jednoznačně škodlivý. V téhle přetahované o míru naší svobody dělat si legraci z mocných totiž platí, že čím víc se bude televize bát, tím víc budou mít politici chuť takovým „drzým“ Čtvrtníčkům zatínat tipec.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].