Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Profil

Rytíř z KGB

Na Olega Gordijevského v Rusku stále čeká rozsudek smrti za velezradu.

Fotografie: Oleg Gordijevský. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Oleg Gordijevský. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Na Olega Gordijevského v Rusku stále čeká rozsudek smrti za velezradu. To však britské královně Alžbětě II. nezabránilo v tom, aby ho minulý týden u příležitosti svých 81. narozenin jmenovala nositelem jednoho z nejvyšších britských vyznamenání, rytířem řádu svatého Michala a svatého Jiří. Co je pro jednoho zrada, je pro druhého služba dobré věci. Novopečený nositel vyznamenání je jedním z nejdůležitějších agentů, jaké kdy Západ zverboval přímo uvnitř sovětské rozvědky.

Vyznamenání agentovi tajné služby není samozřejmě žádný královnin rozmar. Seznam laureátů ve skutečnosti sestavuje kancelář britské vlády, takže se v podstatě jedná o „dáreček na rozloučenou příteli Vladimirovi“ z rukou odstupujícího premiéra Tonyho Blaira. Ten touto cestou Putinovi symbolicky ukázal, že svou nedávnou kritiku stavu demokracie v Rusku myslel vážně. A to, že lakmusovým papírkem vztahů mezi Londýnem a Moskvou jsou špionážní skandály, je ostatně už tradicí sahající do dob carského Ruska.

Tři velké facky

Moskva není Írán nebo Pákistán, kde v těchto dnech probíhají demonstrace muslimských radikálů rozzuřených jiným kontroverzním rozhodnutím, povýšením Salmana Rushdieho do šlechtického stavu. Kreml zatím Gordijevského řád nijak nekomentoval, ale ruská prostátní média se této události pochopitelně hodně věnují. Vždyť bývalý plukovník KGB je snad nejvýznamnější figurou mezi celou řadou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].