Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

ODS zase hrozí rozpad

Frakce v politických stranách hrají důležitou roli. Ale v Česku zatím vždy vedly k rozpadu či minimálně k oslabení politických uskupení. K čemu míří Tlustý?

Frakce v politických stranách hrají důležitou roli. Ale v Česku zatím vždy vedly k rozpadu či minimálně k oslabení politických uskupení. K čemu míří Tlustý?

Vlastimil Tlustý udělal to nejsympatičtější, co za stávající situace mohl. Ukázal karty a založil frakci uvnitř ODS. Dokonce i deklarovaný cíl je dobrý –frakce chce prosazovat maximum z programu občanských demokratů. Je tu nicméně řada ale.

Samotný vznik platformy by vlastně neměl vyvolávat větší překvapení. V západních demokraciích je to běžné, ve Velké Británii je to tradice, a dokonce tu vznikají platformy napříč stranami. Frakce jsou normální v Německu či Francii, zkrátka všude s dlouhou tradicí parlamentarismu.

V Česku se ale frakcím nikdy příliš nevedlo. Václav Klaus v ODS a Miloš Zeman v ČSSD sice zpočátku tolerovali i jiné názory, ale záhy začali budovat své strany jako monolity. U občanských demokratů to před deseti lety vedlo k vnitřnímu rozkolu, který vyústil odchodem části strany a založením Unie svobody. Zbytek ODS se uzamkl do jediného možného názoru a bezvýhradně poslouchal Klause.

U sociálních demokratů za Miloše Zemana nevznikla jasně deklarovaná platforma, i když malá část strany se definovala jako odpůrci opoziční smlouvy, což byl pakt mezi ODS a ČSSD o vládnutí v letech 1998 až 2002.

Teprve po odchodu Miloše Zemana se začala strana štěpit. Na protest proti reformním plánům Vladimíra Špidly vznikla tzv. levicová frakce, která chtěla zastavit škrty v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].