Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kouzlo bruselského smíření

Evropské politické špičky, zdá se, po dvou letech procitly do reality. Skutečné problémy, jejichž řešení od nich voliči očekávají, totiž nespočívají v reformě bruselských institucí.

Evropské politické špičky, zdá se, po dvou letech procitly do reality. Skutečné problémy, jejichž řešení od nich voliči očekávají, totiž nespočívají v reformě bruselských institucí. Když začal v sobotu v šest hodin ráno Neil O’Brien z londýnského think-tanku Open Europe rozesílat po Evropě otrávené e-maily, bylo jasné, že to v Bruselu nakonec všechno dobře dopadlo. Jenom zhruba o hodinu dříve došli evropští státníci po dvou letech hádání a mnoha hodinách závěrečného vyjednávání k závěru, že se přece jenom dohodnou na nové podobě Evropské unie a ukončí vleklou krizi, do které se společenství propadlo po krachu ústavních referend na jaře roku 2005. Výsledek?

Podle skeptického O’Briena, jehož think-tank jinak reprezentuje názory velmi podobné postojům britských konzervativců a české ODS, schválily hlavy států na summitu v Bruselu z devadesáti devíti procent přesně to, čemu se až dosud říkalo Smlouva o Ústavě pro Evropu neboli evropská ústava. „Pokud se podíváte na detaily, je jasné, že je to prostě stará ústava pod jiným jménem,“ soptil v sobotu z obrazovky počítače šéf Open Europe a vyjmenovával hned čtyřicet zásadních oblastí, ve kterých nedošlo k žádným nebo jen kosmetickým změnám.

Staré, ale přeci nové

Nasupený londýnský euroskeptik nemusí své zklamání nijak skrývat – není politik, a nemusí tudíž nic prodávat doma voličům. Proto nevidí důvod k radosti, když se původně zamýšlený…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].