Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Před čtyřiceti lety se čeští oficiální spisovatelé rozhodli, že už je nebaví držet pusu a krok, a odhodlali se k zásadnímu vystoupení proti režimu.

Marek Švehla • Autor: Respekt
Marek Švehla • Autor: Respekt

Vážení čtenáři a čtenářky,

před čtyřiceti lety se čeští oficiální spisovatelé rozhodli, že už je nebaví držet pusu a krok, a odhodlali se k zásadnímu vystoupení proti režimu. To pak celou společnost odstartovalo k pohybu známému jako pražské jaro. Detailní příběh legendárního sjezdu spisovatelů z roku 1967 vám nabízíme v rubrice Téma.

Další větší materiál jsme se rozhodli věnovat nenápadnému problému kolem odebírání dětí. Pro běžnou rodinu jde o něco těžko představitelného, teprve rozhovor s postiženými rodiči ukazuje, jak snadno lze v Česku děti zásahem úřadů ztratit. Stačí se znelíbit sociálce, vzbudit dojem chudoby nebo nedostatečné „normálnosti“. Respekt se tomuto tématu věnuje již řadu let a nejen že se počty odebraných dětí nesnižují, ale zřejmě se množí i případy dětí odebraných rodičům rovnou v porodnici.

V rámci naší pravidelné reportáže přinášíme text o mladých sudetských Němcích, kteří se překvapivě zapáleně snaží o udržení staré kultury svých rodičů, kdysi vyhnaných z českého pohraničí. V rámci výběru z The Economist vám nabízíme rozsáhlý analytický text o Palestincích a příčinách jejich dnešní mizerie.

Ještě dovolte malou poznámku: již před časem jsme vás informovali, že Respekt nedokázal přesvědčit soud o tom, že naše informace o bývalé šéfce Transgasu Aleně Vitáskové a její spolupráci s komunistickou policií jsou správné, a byl odsouzen k zaplacení odškodného. Respekt tuto částku nezaplatil včas a dostal se do sporu s exekutory, ale celou záležitost jsme rychle vyřešili. Čas ukázal, že vyznění čtyři roky starého článku o paní Vitáskové bylo správné, a proto Respekt nyní podává žádost o obnovu procesu.

Vše dobré přeje

Marek Švehla

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 26/2007 pod titulkem Editorial