Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Letadlo zadarmo? Možná už brzy

Minulý týden znenadání ožil příběh, na který by už Češi konečně chtěli zapomenout. Je to příběh technologické dovednosti s visačkou „bývávalo“. Příběh českých bojových letadel, která „vůbec nejsou špatná“, akorát to nikdo z potenciálních zákazníků nechce pochopit.

Fotografie: Poslední náklon pro premiéra Klause. - Autor: Jan Kouba • Autor: Respekt
Fotografie: Poslední náklon pro premiéra Klause. - Autor: Jan Kouba • Autor: Respekt

Minulý týden znenadání ožil příběh, na který by už Češi konečně chtěli zapomenout. Je to příběh technologické dovednosti s visačkou „bývávalo“. Příběh českých bojových letadel, která „vůbec nejsou špatná“, akorát to nikdo z potenciálních zákazníků nechce pochopit. Zatím poslední – gruzínský premiér Zuraba Noghaideli – se minulou středu objevil v Praze.

Boeing to zařídí

Nervózním prodávajícím v tomto případě není samotné Aero, ale česká armáda, která z politického rozhodnutí Klausovy vlády pomoci krachující továrně koupila 72 dnes v podstatě nepotřebných bitevníků L-159. Ty od té doby stojí odložené v hangárech. Před třemi lety se armáda rozhodla stroje prodat, není to ale snadné.

Nejnadějněji přitom vypadalo zimní jednání s Nigérií. O prodeji alespoň tuctu letadel z výzbroje české armády jednal se svým protějškem přímo prezident Václav Klaus. Navíc tři tuzemské exportní firmy (Pamco, Škodaexport a samotné Aero), které mezi sebou o možnost zprostředkovat nigerijskou zakázku soupeří, se konečně domluvily na spolupráci. Nigerijští politici slibovali, že do jarních voleb bude obchod dohodnutý. Jenže není a ministryně obrany Vlasta Parkanová teď nově mluví o „horizontu jednoho roku“. Ve hře jsou podle ní i další země, kromě Gruzie prý ještě Indonésie. Skutečnost je však taková, že podobných vizí se už vystřídalo více než deset a bez…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].