Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Profil

Krvavý převrat v Gaze

Zlý sen o anarchii na palestinských územích se naplnil. Z pásma Gazy se během týdne stalo bojiště, kde jsou všichni proti všem.

Fotografie: Vítejte v Hamastánu. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Vítejte v Hamastánu. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Zlý sen o anarchii na palestinských územích se naplnil. Z pásma Gazy se během týdne stalo bojiště, kde jsou všichni proti všem. Ozbrojená křídla dvou nejsilnějších politických stran spolu bojují o moc více než rok, v minulém týdnu ale došlo k zásadnímu zlomu: bojovníkům Hamásu se podařilo zlomit odpor Fatahu a převzít kontrolu nad celou oblastí.

Do krvavého převratu se zapojily i rodinné mafie a klany, střílel zkrátka každý, kdo měl doma zbraň. Fatah oslabila nejednotnost a nepřítomnost silného velení. Během několika dnů zemřelo téměř 100 lidí, desítky úředníků a policistů loajálních palestinskému prezidentovi Mahmúdu Abbásovi utekly za hranice do Egypta. Ti, kteří zůstali, byli popraveni přímo na ulici před svými úřady, nebo se skrývají. Zastavení palby nakonec nepomohly dohody politiků o příměří, snaha egyptských diplomatů ani výzvy palestinských vězňů z izraelských káznic. Situace došla tak daleko, že Abbás musel rozpustit pracně vytvořenou společnou vládu a vyhlásit výjimečný stav.

Největším úlovkem se pro Brigády al-Kásám stalo sídlo palestinských tajných služeb. Podle slov jednoho z maskovaných mužů tam byly nalezeny „tisíce dokumentů dokazujících spojení Fatahu se CIA a Izraelem“. Pravdivost tvrzení se nepotvrdila, islamisté si však sotva přáli něco víc než důkaz teorie o spiknutí svých sekulárních rivalů se Západem. „Je to důležitější než všechny americké zbraně, které jsme Fatahu zabavili,“ dodal mluvčí povstalců.

Vůdci ozbrojenců oslavují vítězství slovy o islámské revoluci a začátku opravdového boje proti židovskému státu. Slaví i jejich největší sponzoři, Sýrie a Írán. Gaza je pro ně jen dalším krokem na pomalé cestě k destrukci Izraele a jejich pozornost se teď zaměří na Západní břeh Jordánu. Tam to budou mít těžší – Fatah má vojenskou převahu a v sousedním Jordánsku početné zálohy. Navíc území stále kontroluje izraelská armáda.

Předpovědi o úplném oddělení obou území se začínají naplňovat. Mahmúd Abbás chce vypsat nové volby, v Gaze nemá ale nikoho, kdo by je prosadil. Nezbývá mu nic jiného než soustředit vládu na Západní břeh a pásmo nechat jeho osudu. Pokud by se přece jen rozhodl získat tam znovu kontrolu, neobešel by se bez jordánských záloh a spolupráce Izraele i Egypta.

Pro Izrael je situace zvlášť nebezpečná. Gaza pod vládou Hamásu bude znamenat nekontrolované pašování arzenálu a útoky na izraelská města. Premiér Ehud Olmert proto bude při návštěvě Bílého domu apelovat na vytvoření mezinárodních jednotek a jejich umístění přímo v pásmu. Hamás však varuje, že s „jakoukoli okupační mocí“ bude usilovně bojovat.

Autor je analytik Asociace pro mezinárodní otázky.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 25/2007 pod titulkem Krvavý převrat v Gaze