Často hledáte, jak…
Obálka vydání 24/2007
24/2007 • 9.–16. 6. 2007

2007/24

Kultura

Snyderovi v patách

Petr Třešňák

V krátkých kalhotách, polobotkách a s ošlehanou tváří vypadá muž na peroně pražského smíchovského nádraží jako vysloužilý skautský vedoucí, který se chystá strávit horký den někde na Berounce.

Co se čte v Respektu

Respekt

Co čtou redaktoři Respektu.

Novinky

Respekt

Nové knižní tituly.

Výstavy

Jan H. Vitvar

Ty nejlepší výstavy pro tento týden.

Nesnesitelná lehkost vzpomínek

Jan Gregor

Televizní tip pro tento týden.

Hudba

Pavel Klusák

To nejlepší z hudby pro tento týden.

Kaczyńského Koniáš

Justyna Wodzislawska

Místopředsedovi polské vlády Romanu Giertychovi nevoní knihy uznávaných spisovatelů.

Kladu co nejlepší otázky

Pavel Klusák

Měli bychom jí dobře rozumět. Vždyť se proslavila svrchovaně zábavnou reakcí na reaganovskou Ameriku 80. let: na svět ekonomických argumentů, umných i bizarních mediálních manipulátorů, záplavy informací ke konzumaci, efektní náhražky za skutečnou politiku.

Vzpoura zdrojů

Adam Javůrek

Na internetu se odehrála zvláštní přestřelka: reportér technologického měsíčníku Wired Fred Vogelstein se přel s internetovým podnikatelem a vlivným blogerem Jasonem Calacanisem o telefonické interview.

Bobův návrat

Lukáš Jiřička

V Arše vystoupí The SITI Company s proslulou poctou Wilsonovi.

Bezkrevné repete

Jan H. Vitvar

Arcidílo malíře Jana Zrzavého (1890–977) běžně visí ve Veletržním paláci, ale ve stálé expozici Národní galerie nevyvolává zdaleka takovou pozornost jako tady, pár metrů od Zámeckých schodů, kde jeho autor před lety bydlel.

Kniha o „noci rozbitého skla“

Adam Drda

Kniha britského historika Martina Gilberta Křišťálová noc – Předehra záhuby se snaží vyvracet klišé o holocaustu.

Chabonův Stařec a hoře

Jan Gregor

Americký prozaik Michael Chabon (1963) přivádí v novele Konečné řešení znovu na scénu nejznámějšího detektiva všech dob Sherlocka Holmese.

Provokativní ohňostroj pokračuje

Petr Dytrt

Již mnohokrát se Michelu Houellebecqovi (1958) podařilo vzbudit všeobecné pozdvižení ve stojatých vodách současné románové nadprodukce.

Domov

Pohoda s ptačí chřipkou

Kateřina Čopjaková

Na začátku byly novinové titulky „Ptačí chřipka a Česko: co bude dál?“. Teď už to víme: nic moc, obava ze smrtící epidemie se ukázala jako nadsazená. Spíše než postižené můžeme tedy sčítat vítěze celé události. Řečeno jinak, možná trochu provokativněji: je čas se podívat, kolik panika kolem hrozící epidemie stála a kdo na ní vydělal.

Rada pro ministra Kalouska

Jaroslav Spurný

Nad skandálně benevolentním přístupem českého státu k podnikání v hazardu se začínají stahovat mráčky. Senát minulý týden odmítl, aby Sazka a spol. dostávaly darem stamiliony v podobě odpočtu z daně.

Čunek dostal jiného vyšetřovatele

Jaroslav Spurný

Policisté, kteří vyšetřovali Jiřího Čunka, pracovali podle dostupných informací dobře. Nicméně v pořádku je i to, že jim nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká vyšetřování případu odebrala. Zdánlivě odporující si slova se dají pochopit při pohledu na všechny souvislosti případu Čunek.

Cože? Jaká Unie svobody?

Silvie Lauder

Občas se říká, že všechno se děje v kruzích. Pro příběh Unie svobody-DEU to platí určitě. Po dekádě raketového úspěchu a stejně raketového sešupu se strana obrací zpět tam, odkud vyšla. Tedy k ODS. Otevřená náruč ji tam ale rozhodně nečeká.

V Rostocku o nás bez nás

Vladimír Ševela

Pro tuzemské antiglobalisty je ta situace příznačná: až na výjimky se nezúčastňují mezinárodních protestních akcí ani diskusních fór. Přesto to neznamená, že by na svou věc rezignovali.