Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Konec vsetínského snu

Hokejový tým HC Vsetín byl Asociací hokejových klubů vyřazen z tuzemské nejvyšší soutěže.

Hokejový tým HC Vsetín byl Asociací hokejových klubů vyřazen z tuzemské nejvyšší soutěže. I z druhé a třetí nejvyšší, pokud chtějí ve Vsetíně hrát ještě soutěžní hokej, musí začít v nejnižší kategorii. Překvapivý konec kdysi nejslavnějšího českého klubu, který vyhrával jeden pohár za druhým.

Co se ve Vsetíně stalo tak strašného, že padl až na dno? Pro vyprávění zdejšího příběhu to není až tak podstatné. Vsetín nesplatil některé dluhy svým hráčům a realizačnímu týmu. Situaci využila i hokejová asociace, která potřebovala v lize sudý počet týmů, aby byl přehledný hrací plán. Bez Vsetína bude týmů čtrnáct a všechno půjde jako po másle.

Pár dnů předtím, než asociace rozhodla o osudu Vsetína, se jednalo o budoucnosti Romana Zubíka. Někdejšího majitele týmu, s nímž zažil klub v devadesátých letech slavné časy a získal šest titulů mistra republiky. O Zubíkovi ale rozhodoval regulérní soud, probíral jeho tunely a podvody ve výši miliardy korun. Zubíka přivezli k soudu v poutech, odpykává si pětiletý trest za jiný tunel, ve výši sto padesát milionů korun. Tyto peníze použil pro financování hokejového klubu, s nímž tituly získal.

Několik dnů před soudem Zubíka se ve Vsetíně rozhodovalo o jiné záležitosti. Totiž kdo dostane od radnice plaketu za osobnost, která nejvíce pomohla prestiži Vsetína. Zubík se zásluhu občanských hlasů dostal mezi tři nominované. Ukradené peníze, investované do hokeje, mu mezi rodáky téměř zajistily nehynoucí slávu (téměř, radnice nakonec rozhodla, že plaketu dostanou dva místní divadelníci).

Vsetínských fanoušků nám může být líto, ale je dobře, že podvod v hokeji prohrál. Dává to naději, že se tato úžasná hra, která má jasná pravidla, strhující tempo a atmosféru, uchrání negativního nádechu, jaký získal po nedořešených skandálech zdejší fotbal.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].