Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kaczyńského Koniáš

Místopředsedovi polské vlády Romanu Giertychovi nevoní knihy uznávaných spisovatelů.

Místopředsedovi polské vlády Romanu Giertychovi nevoní knihy uznávaných spisovatelů.

Kafka, Dostojevskij, Goethe, Conrad, Gombrowicz, Herling-Grudziński, Witkiewicz. Co tyto různorodé, světově proslulé autory spojuje? Pro polského místopředsedu vlády a ministra školství Romana Giertycha mají punc morální závadnosti a středoškoláci je podle nových osnov ministerstva školství nebudou muset číst.

Z návrhu nového seznamu povinné četby, který by měl vstoupit v platnost v září, zmizela například taková kanonická díla evropské literatury jako Proces,Faust nebo Zločin a trest. „Přečetl jsem si nakonec Trans-Atlantik od Witolda Gombrowicze,“ ukázal svůj kulturní přehled Giertych. „A jsem v šoku: Tohle má být četba pro mládež? Vždyť je to příběh člověka, který utíká před vojenskou službou do Jižní Ameriky a tam hledá různé ‚zážitky‘. Doporučovat takovou četbu by narušovalo základy polského vlastenectví,“ rozčiloval se ministr.

A jaké zážitky to hrdina knihy hledá – a co hůř – najde? Homosexuální! Ministrův protest se tedy jen řadí k jeho předchozím výpadům proti „propagaci homosexuality“. Giertych je asi jediným ministrem školství na světě, který věří, že homosexuálem se člověk stává vlivem vzdělání (ve ško.lách) a reklamy (v médiích a na pouličních gay průvodech). Když Gombrowicz vyčítal Polákům druhotnost, mýlil se: polský ministr je unikát.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].