Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Jiné Země

Kdyby někdo vypsal cenu za nalezení „druhé Země“, pak by se objevitelé světa u Gliese 581, astronomové z Evropské jižní observatoře, ocitli poměrně blízko výhře. Těleso má zřejmě pevný povrch a může na něm být i kapalná voda, některé hlasy dokonce spekulovaly o přítomnosti oceánu.

Fotografie: Výzkumníci mají spoustu možností, kde pátrat. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Výzkumníci mají spoustu možností, kde pátrat. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Člověk by tu sice vážil zhruba dvakrát víc než na Zemi, jinak to ale může být celkem přívětivý svět. Ozařuje jej rudé slunce, které se z povrchu planety jeví obrovské, dvacetkrát větší než to naše. Žádná výheň tu přesto nepanuje, teploty se zřejmě pohybují ve snesitelném rozmezí od nuly do 40 stupňů Celsia. Rok trvá pouhých 13 dní – právě to je totiž doba, za kterou planeta oběhne svoji mateřskou hvězdu, červeného trpaslíka s názvem Gliese 581. „Trpaslík“ se nachází v souhvězdí Vah a je od Země vzdálen zhruba 20 světelných let.

Kdyby někdo vypsal cenu za nalezení „druhé Země“, pak by se objevitelé světa u Gliese 581, astronomové z Evropské jižní observatoře, ocitli poměrně blízko výhře. Těleso má zřejmě pevný povrch a může na něm být i kapalná voda, některé hlasy dokonce spekulovaly o přítomnosti oceánu. Bylo by to sice dost překvapující na planetě, jež obíhá kolem své hvězdy třináctkrát blíže než Země kolem Slunce, ale Gliese 581 je z pohledu běžného pozemšťana dost zvláštní stálice; je menší než Slunce a má chladnější povrch, září tedy podstatně méně.

Přesnější údaje o planetě, jejíž poloměr přesahuje pozemský jen zhruba o polovinu, zatím nemáme. Přesto se objev stal vlajkovou lodí obrovského pokroku, který astronomové pátrající po exoplanetách – tedy planetách obíhajících kolem jiných hvězd – v posledních letech zaznamenali.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].