Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Čunek drtí politickou scénu

Zablokovaná sněmovna, stávkující poslanci, emotivní výkřiky, odvolávaní státní zástupci – Jiří Čunek s úsměvem na tváři ohrožuje chod země.

Zablokovaná sněmovna, stávkující poslanci, emotivní výkřiky, odvolávaní státní zástupci – Jiří Čunek s úsměvem na tváři ohrožuje chod země.

„Prostě v situaci, kdy nemáte zájem diskutovat o těchto věcech, v situaci, kdy ignorujete parlament, my se alespoň pro dnešní den s vámi loučíme a z jednání se omlouváme,“ tato páteční slova šéfa socialistických poslanců Michala Haška, po kterých nastal odchod ČSSD ze sněmu, možná jednou vstoupí do historie. K hromadnému opuštění parlamentu se poslanci uchylují jen v těch nejdramatičtějších chvílích, jako třeba před 144 lety, shodou okolností také v červnu, kdy čeští poslanci vyhlásili pasivní rezistenci.

Socialisté se v pátek k svému kroku odhodlali, poté co jim vládní poslanci odmítli zařadit na pořad schůze jednání o kauze Jiřího Čunka (více na str. 5). Je nepochybné, že opozice má k pobouření právo. Jako z čistého nebe přišla zpráva, že nejvyšší státní zástupkyně odvolala státního zástupce, který dozoroval vyšetřování Čunkova případu. A navíc to udělala v ten samý den, kdy ministr zahraničí Karel Schwarzenberg oznámil, že podá demisi, pokud Čunek zůstane ve vládě i v případě, že bude státním zástupcem obviněn. Aby toho nebylo málo, učinila tak ve chvíli, kdy měl právě onen zástupce své rozhodnutí oznámit.

Renáta Vesecká se dopustila zásadní chyby zejména v tom, že nepodala jasné vysvětlení, proč se rozhodla případ předat, což by mělo být v tak zásadní kauze povinností. Obecné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].