Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Čekání na americký trh

Pokud nová škodovka splní české bezpečnostní normy, může se prodávat po celé EU. Pro americký trh by ale návrháři museli zohlednit tamní bezpečnostní normy.

Pokud nová škodovka splní české bezpečnostní normy, může se prodávat po celé EU. Pro americký trh by ale návrháři museli zohlednit tamní bezpečnostní normy. Dejme si na úvod hned příklad: Menší česká firma umí vyrábět zdravotnické pomůcky levněji a kvalitněji než zahraniční konkurence. Dokonce se jí podařilo uspět i v dalších státech EU, kde si její nabídky všiml americký odběratel. Dohoda o spolupráci byla uzavřena rychle, ale přesto je americký trh stále hodně vzdálený. Než se na něj firma dostane, musí výrobky projít náročným schvalovacím řízením u americké Agentury pro potraviny a léčiva. A to i přesto, že produkty jsou už schváleny pro celý trh EU. Naší firmě nezbývá, než pozorovat, jak se náklady na americké právníky zakusují do zisků a ukrajují i drahocenný čas. Dojde-li však k dohodě EU a USA o prohloubení ekonomické integrace, tyto náklady odpadnou.

Napravení transatlantických vztahů je jednou z priorit kancléřky Merkelové. Politických iniciativ, na kterých by se EU dokázala shodnout se současnou americkou administrativou, se nedostává, proto se zaměřila na prohloubení ekonomické integrace.

V říjnu 2006 překvapila prohlášením, že obchodní vztahy EU a USA je třeba posunout směrem k jednotnému trhu. V dubnu pak německý tlak přinesl první výsledky v podobě další deregulace transatlantické letecké dopravy.

USA největší partner Evropy

Obchodní výměna mezi Evropou a Amerikou je plně liberalizována díky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].