Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vláda většiny se ti, lide, navrátí

I teď na jaře 2007 by totiž volby skončily magickým výsledkem 100:100, ohlásila agentura STEM. Síly levice a pravice jsou, zdá se, nadále naprosto vyrovnané.

Fotografie: Bude se tohle Bursíkovi líbit, pánové? • Autor: Respekt
Fotografie: Bude se tohle Bursíkovi líbit, pánové? • Autor: Respekt

Jen trochu roztržitý čtenář pravidelných průzkumů politických preferencí může snadno propadnout pocitu, jestli náhodou nedrží v ruce rok staré noviny. I teď na jaře 2007 by totiž volby skončily magickým výsledkem 100:100, ohlásila agentura STEM. Síly levice a pravice jsou, zdá se, nadále naprosto vyrovnané. To oživuje otázku, nakolik politici a úředníci začali pracovat na novém volebním zákoně, který by pat napříště vyloučil. A odpověď je překvapivá: nová norma opravdu vzniká, byť pod heslem „času dost“.

ODS otáčí

I když se po loňských červnových volbách politici nedokázali shodnout téměř na ničem, v jednom mezi nimi zavládl soulad: pat mezi levicí a pravicí má jediného viníka, a sice špatný volební zákon. Proto nápady na jeho změnu jen pršely a také Topolánkova vláda si tenhle slib napsala do svého programového prohlášení. Pak se ale několik měsíců nedělo nic.

„Měli jsme dosud na starosti palčivější věci,“ vysvětluje ministryně za zelené Džamila Stehlíková. „Zaměstnávaly nás problémy kolem sestavování vlády a pak nás pohltila reforma.“ A podobně to vidí i ministr práce za ODS Petr Nečas. „Nebyla to top agenda. Doteď jsme řešili důležitější problémy,“ říká Nečas. A nadlouho se odmlčela i opozice. „Předložení změny je na současném kabinetu,“ říká místopředseda ČSSD Milan Urban. „My budeme reagovat na jejich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].