Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Říkám jim: jsem čistokrevný sněhulák

Michel Séverin Pale (1957) se narodil v Republice Kongo (dříve Kongo Brazzaville), kousek od hranic s Kamerunem.

Fotografie: Michel Séverin Pale. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Michel Séverin Pale. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Michel Séverin Pale(1957) se narodil v Republice Kongo (dříve Kongo Brazzaville), kousek od hranic s Kamerunem. Po absolvování gymnázia studoval v hlavním městě Brazzaville ekonomii (specializaci matematika a statistika), v roce 1985 začal studovat farmakologii v Hradci Králové. Z finančních důvodů poslední ročník nedokončil, odjel domů, v roce 1999 se však do Česka vrátil a žije tu dodnes v utečeneckém táboře jako žadatel o politický azyl. Hovoří konžským jazykem lingala, francouzsky, anglicky a česky. Je svobodný.

Jak byste Středoevropanovi jednoduše a výstižně přiblížil tropický prales?

Jako permanentní život a smrt. Dá se říct, že tropický prales je podobenstvím bytí. Nádherným: je v něm tolik forem života, že člověk žasne. Vezměte si třeba jen vegetaci. Těch různých stromů, keřů, rostlin a květin. Naprosto originálních, ani jeden list není stejný, když se podíváte pozorně, vždycky objevíte nějakou, třeba titěrnou odlišnost ve tvaru, velikosti nebo barvě. A všechno to raší, bují do všech stran, proplétá se a vytváří nepředstavitelný chaos a zároveň to zaniká, uvolňuje místo novému.

V pralese neexistuje čas v lidském slova smyslu, ale jen neustálé prolínání, nekonečná proměna. Je to obrovská anarchie různorodých podob života, zdánlivě bez řádu. Ale řád to má – smrt. Ta je tam přítomná v každém okamžiku. Bez ní by to byla skutečná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].