Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Internet prožil první vzpouru

Nové internetové služby stále více využívají obousměrného charakteru světové sítě.

Fotografie: Webová stránka • Autor: Respekt
Fotografie: Webová stránka • Autor: Respekt

Nové internetové služby stále více využívají obousměrného charakteru světové sítě. Jejich uživatelé jsou zároveň sami tvůrci obsahu, ať už jde o blogy, fotky či videa. Oblíbený rozcestník Digg jde ještě dále – uživatelé svým hlasováním přímo rozhodují, které články se objeví na jeho titulní stránce, a zastupují tak i roli editora. Nedávný případ s otevřenou vzpourou uživatelů vůči provozovateli Diggu však ukázal, jaké má taková participace slabiny.

Celá revolta sice trvala necelých 24 hodin, ale skončila kapitulací provozovatelů a vyvolala velkou vlnu ohlasu po celém internetu. Přitom začala opravdu nevinně. Kdosi na Digg vložil příspěvek obsahující kód schopný prolomit ochranu proti kopírování dat z nových HD DVD nosičů. Ostatní pro něj začali hlasovat, a tak se velmi rychle probojoval mezi nejoblíbenější zprávy až na titulní stránku. Administrátoři Diggu byli záhy poté kontaktováni držiteli duševního vlastnictví k ochraně HD DVD a požádáni o odstranění onoho příspěvku. Čemuž pod hrozbou soudního procesu vyhověli.

Následné události se spustily jako lavina. Další a další uživatelé začali na Digg přidávat texty obsahující dotyčný kód, posléze i zprávy o tom, že je administrátory mazán. Ti se naopak pokoušeli celou situaci zvládnout důsledným odstraňováním jakéhokoliv příspěvku dotýkajícího se tématu a blokovat uživatele, kteří je přidávali. V jejich očích se jednalo o čistou cenzuru a do boje proti provozovatelům se zapojily tisíce lidí. Postupně tak příspěvky s tímto obsahem opanovaly celou titulní stránku a administrátoři museli po marném boji proti komunitě přiznat porážku. Přímo majitel Diggu tak zveřejnil na blogu služby příspěvek obsahující oněch 32 číslic a písmen, okolo kterých se celá válka odehrála.

První internetová revoluce přinesla mnohá ponaučení. Chybou provozovatelů byla zejména nedostatečná, či dokonce chybějící komunikace. Cenzurování příspěvků vedlo jen k zesílení odporu uživatelů. Velkou zlost vzbudilo zvláště mazání i těch textů, které o kauze jen informovaly a samotný kód neobsahovaly. Ukázalo se také, jak dvousečné je provozovat médium založené čistě na dobrovolné práci uživatelů. Na jedné straně to Diggu umožnilo stát se jedním z nejnavštěvovanějších internetových zpravodajských zdrojů bez jakékoliv placené redakce. Na druhé straně jsou jeho majitelé plně závislí na skupině aktivních návštěvníků a při jejich vzpouře mohou o svůj projekt přijít během jediného dne.

V rozhodnutí, jestli cenzurovat a vyhovět tak zákonům, či ne, stáli provozovatelé mezi dvěma mlýnskými kameny. Pokud by se nepodřídili, čekala by je žaloba, v opačném případě odpor uživatelů. Pro Digg nakonec vše zřejmě dopadlo dobře. Žaloby se obávat nemusí, ostatně dotyčný kód mezitím obletěl řadu dalších médií. Revoluce mu naopak přinesla nevídané množství publicity. Ponaučení do budoucna však ukazuje, že při práci s internetovými komunitami je potřeba volit citlivý přístup a být maximálně otevřený.

Autor je redaktorem Lupa.cz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 23/2007 pod titulkem Internet prožil první vzpouru