Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Bez Ameriky to nejde

Americký prezident zamířil do Česka v době, kdy v této zemi část veřejnosti včetně opozičních politiků propadla iluzi o konci dějin a trvalém světovém míru, v jehož zájmu je dobré držet si Ameriku od těla.

Americký prezident zamířil do Česka v době, kdy v této zemi část veřejnosti včetně opozičních politiků propadla iluzi o konci dějin a trvalém světovém míru, v jehož zájmu je dobré držet si Ameriku od těla. K tomuto postoji jistě významně přispěl samotný George W. Bush svou politikou a především válkou v Iráku, je však tragickým omylem odvozovat z většinové averze vůči Bushovi vztah ke Spojeným státům.

Americký prezident, ať už jím je kdokoli, reprezentuje především našeho nejbližšího spojence, který stál u vzniku samostatného Československa a pomáhal mu také k návratu svobody a demokracie. Přijíždí do Prahy s agendou radarové základny, jejíž idea obrany Evropy a Ameriky sahá daleko za hranice jeho funkčního období. Prezident George Bush se vlastně přijíždí do Prahy také rozloučit. To všechno jsou důvody k tomu, abychom jeho návštěvu přivítali.

Silný Topolánek

„Náš svět není bezpečný. A bude pro nás bezpečný tím méně, čím více se v evropských zemích bude rozmáhat pocit, že není třeba se starat o obranu. Pocit, že nám vlastně nic nehrozí. A pokud ano, měl by se o naši bezpečnost postarat někdo jiný,“ pronesl český premiér Mirek Topolánek pár dní před příletem Bushe na konferenci o americké radarové základně v Česku. „Jsem si jist, že protiraketová obrana je čistě obranným projektem, který neohrožuje nikoho, ale kříží plány teroristů a darebáckých států,“ dodal ještě v projevu, který média oprávněně hodnotí jako…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].