Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Profil

Vyobcovaný Kouchner

Bernard Kouchner mohl být prezidentem. Ve Francii totiž už dlouhá léta přitahuje pozornost médií i veřejnosti svou humanitární činností, na jejímž počátku založil dvě dnes už celosvětově proslulé organizace.

Fotografie: Bernard Kouchner. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Bernard Kouchner. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Bernard Kouchner mohl být prezidentem. Ve Francii totiž už dlouhá léta přitahuje pozornost médií i veřejnosti svou humanitární činností, na jejímž počátku založil dvě dnes už celosvětově proslulé organizace. Do vědomí Francouzů se však zapsal i mírovými misemi, jež vedl, ale i jako atypicky uvažující a jednající politik. Z těchto důvodů měl reálnou šanci uspět v posledních prezidentských volbách, byť se o něm v Česku vůbec nemluvilo. Že se tak nestalo, rozhodli voliči, ale i vedení socialistické strany, jež o Kouchnerův zájem ucházet se o nejvyšší státní funkci nikdy nestálo. „Není opravdovým politikem, ale umělým produktem médií. Navíc o jeho víře v socialismus lze pochybovat.“ Tak shrnul názor stranických lídrů i kariéru sedmašedesátiletého bývalého lékaře, kterého posledních osm let Francouzi pravidelně volí za nejpopulárnější veřejně činnou osobnost roku, levicový deník Libération.

„Nejsem pro ně vhodnou osobou s dostatečnou politickou zkušeností. Jistě, třicet let jsem se věnoval humanitárním akcím, deset let jsem byl v různých vládách a mám za sebou několik mírových misí. Není to zkrátka životopis běžného aparátníka,“ prohlásil Kouchner, aby v průběhu prezidentské kampaně přilil olej do ohně výrokem: „Nevěřím v prezentovaný socialistický program. Není promyšlen společně, jde o slátaninu různých názorů a myšlenek.“

Když proto od nového nájemníka v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].