Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Státní problém jménem Hedviga

Jméno Hedviga Malinová (23) dnes zná na Slovensku i v Maďarsku každý, ale slávu této studentce z Nitry není co závidět.

Fotografie: Hedvigu Malinovou stíhá policie, hrozí jí až pětileté vězení. Trumfem v rukou policie je poštovní známka. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Hedvigu Malinovou stíhá policie, hrozí jí až pětileté vězení. Trumfem v rukou policie je poštovní známka. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Jméno Hedviga Malinová (23) dnes zná na Slovensku i v Maďarsku každý, ale slávu této studentce z Nitry není co závidět. Na přední stránky novin se dostala už loni v srpnu, poté co se podle vlastních slov stala obětí útoku dvojice slovenských mladíků za to, že promluvila maďarsky. Policie ale po necelých třech týdnech případ odložila s tím, že se nemohl stát tak, jak ho Hedviga popsala.

V těchto dnech se Hedviga vrátila na titulní stránky novin, protože slovenská policie ji obvinila z úmyslné lži. Na scénu se tak vrátila otázka, zda věřit, či nevěřit jejím slovům. Stala se jakousi dělicí čárou mezi Slováky a Maďary, byť se najdou i mnozí Slováci, kteří už jen z odporu vůči vládě Roberta Fica drží palce této dívce maďarské národnosti. Spor přerostl i za hranice a mezi Bratislavou a Budapeští létají ostrá slova.

Obě strany sporu se vzájemně obviňují z nevhodné politizace kriminálního činu a obě mají pravdu. Obě strany také shodně tvrdí, že případ je testem nezávislosti slovenské justice. Jenže ti, kdo věří, že Hedviga říká pravdu, mají o nezávislosti justice pochybnosti a očekávají, že kauza skončí ve Štrasburku. Ti druzí zase očekávají, že justice naopak prokáže svou nezávislost usvědčením Hedvigy ze lži.

Je zjevné, že ať už slovenské orgány případ uzavřou jakkoli, vlna nedůvěry mezi Slováky a Maďary vzedmutá touto kauzou se povalí dál.

Co se stalo

Ráno 25. srpna…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].