Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Proč odchází Krejčík

Každá z těch tří informací je sama o sobě výbušná. Dohromady dávají přesvědčivý obrázek o stavu ministerstva obrany a armády, který přinutil minulý týden Bezpečnostní radu státu uvažovat o zřízení krizové komise, která by rezort vyvedla z těžkých zmatků.

Každá z těch tří informací je sama o sobě výbušná. Dohromady dávají přesvědčivý obrázek o stavu ministerstva obrany a armády, který přinutil minulý týden Bezpečnostní radu státu uvažovat o zřízení krizové komise, která by rezort vyvedla z těžkých zmatků.

Začněme u jedné z klíčových postav příběhu – Miroslava Krejčíka. V půli května opustil ze dne na den post šéfa Vojenského zpravodajství (kontrarozvědka spojená s rozvědkou). Stalo se tak chvíli poté, co si jej premiér Mirek Topolánek přivolal na vládu a pak mu mezi čtyřma očima ukázal dokumenty označené razítkem důvěrné. V dokumentech se měly nacházet kompromitující informace na Krejčíka. Ten po jejich pročtení okamžitě rezignoval.

O jaké závažné informace šlo? Generál Krejčík nechce o několika stránkách textu, který viděl, mluvit, stejně jako zasvěcení ministři, kteří se odvolávají na utajení celého případu. Šest lidí, kteří měli možnost dokument číst nebo jej aspoň prolistovali, jej ale komentuje slovy pamflet, neuvěřitelné bláboly, snůška nesmyslů, hloupost. Důležité však je, že takto popisovaný materiál podepsal Krejčíkův zástupce generál Pavel Adam. A vzápětí po šéfově odchodu se stal jeho nástupcem.

Jaký měl generál Adam motiv a co má takový útok na šéfa jedné z tajných služeb znamenat? Jde o velice delikátní věc ovlivňující bezpečnost země, jakékoli oficiální dotazy jsou tedy bez šance. Je nutné se spolehnout na neoficiální zdroje. Z nich lze zjistit, že ministryně obrany Vlasta Parkanová…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].