Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Léčba Julínkem se blíží

Konečně to máme černé na bílém. Minulou středu vláda oficiálně posvětila velký třesk v českém zdravotnictví.

Konečně to máme černé na bílém. Minulou středu vláda oficiálně posvětila velký třesk v českém zdravotnictví. Na rozdíl od daňových dárků se začíná tím, co bude nejvíc bolet – poplatky u lékaře, v nemocnici a za recept. Pokud ale bude všechno šlapat podle plánu, dostanou Češi zároveň do ruky účinné zbraně: díky změnám by se z bezmocných pacientů mohli stát klienty, o jejichž přízeň se budou lékaři ucházet. A za své peníze, které už dnes platí do veřejné kasy, by mohli bez konexí dostat kvalitní ošetření, ať žijí kdekoliv. Abychom to nadšení ale nepřeháněli: reformátoři zatím moc neumějí svoje představy vysvětlit. A v tuto chvíli není vůbec jisté, že budou mít dost síly a času, aby je naplnili.

Pacientův agent

„Nechci být konkrétní, ale nějakou špatnou osobní zkušenost se zdravotnictvím jsme měli všichni,“ poodhaluje ideové zázemí reformního týmu ministra zdravotnictví jeden z jeho členů Tomáš Macháček. Právě on sepsal jízdní řád reformy, jejíž cíl je jasný: pacient by se měl postupně změnit z pasivního „příjemce charity“ na informovaného zákazníka.

O tom, že situace vyžaduje revoluci, se mluví už léta. Připomeňme jen, že čeští lékaři jsou podle mezinárodního šetření organizace Health Comsumer Powerhouse co do vstřícnosti mezi zeměmi Evropské unie čtvrtí od konce. Ve špatně zorganizovaném systému přetížené doktory kromě vlastního svědomí nic nenutí k tomu, aby se k pacientům chovali slušně. Lékaři nás chlácholí,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].